{ "title": "Ağızda Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/agizda-sindirim.jpg", "date": "19.01.2024 04:41:47", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Ağızda Sindirim, dişler, tükürük bezleri ve dilden meydana gelen bölümlerden oluşmaktadır. Tükürük bezleri tükürük salgılamada görev alırken dişler de besinleri parçalar ve öğütür. Tükürük bezlerinin salgısıyla oluşan tükürük, öğütülen besinleri yumuşatır, ıslatır ve hamurlaştırır, suda eriyenleri eritir ve mideye iletilmesi için hazırlar.

Ağızda sindirimsindirim olayının ilk olarak başladığı yerdir

Ağızda biri fiziksel, diğeri kimyasal olmak üzere iki farklı sindirim vardır. Dişlerin, damakların yaptığı parçalama ve ezme işlevi fiziksel sindirimdir. Kimyasal sindirimi ise tükürük bezleri ile yapar. Ağızda 3 çift tükürük bezi bulunmaktadır. Bir çifti dil altında, diğeri kulak altında, öteki çift ise çene altında konumlanmıştır. Bu bezler tükürük ismi verilen sıvıyı salgılar. Tükürük bir sindirim mayasıyla, mukustan oluşmaktadır. Mukus besinleri yumuşak ve kaygan bir duruma getirir. Tükürükte sö­zü geçen sindirim mayasının ismi amilaz­dır. Amilaz nişasta üzerinde oldukça etkilidir ve ni­şastayı dextrin ve maltoza kadar parçalar. Ancak besinler ağızda yeteri kadar tutulma­dığından bu sindirim yeterince gerçekleşmemektedir.

Ağızda besinleri iyice çiğnemek oldukça önemlidir. Çiğnerken acele etmemeli, yiyecek tam olarak parçalanmadan yutulmamalıdır. Eğer mide sindirimde etkili olmazsa besinin büyük bir kısmı parçalanmadan dışarı atılmaktadır. İnsan acıktığı zaman tükürük bezleri salgı salgılamaya başlar. Tükürük bezlerinin organizmada çok fazla etkinliği vardır. Tükürük salgısında bulunan pityalin (Yapısındaki amilaz enzim yardımı sayesinde), nişastaları dekstrin ve maltoza çevirir. Dil, tat kontrol görevini gerçekleştirirken karıştırma ve itme görevini de yerine getirmektedir.

Ağız boşluğunun arka kısmında yer alan yutak, çiğnenen ve hazırlanan besinleri, kasların yardımı aracılığı ile yemek borusuna iter. Yutma, yemek borusunun üst kısmında bir kasılma oluşturarak lokmanın mideye inmesini sağlar. Yemek borusunun işlevi, ağızdan gelen besinleri mideye ulaştırmaktır. Yemek borusunda herhangi bir salgı ya da değişim olmaz.

Besin maddeleri böylelikle karın ve göğüs boşluğunu ayıran diyaframı geçerek mideye ulaşır. Ağızda sindirim böylelikle tamamlanır.
" } ] }