{ "title": "Anatomi Sindirim Sistemi", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/anatomi-sindirim-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 04:20:30", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Anatomi Sindirim Sistemi, Sindirim Sistemi yapısı insan vücudunu en hassas olduğu konularda birisi olan besinlerin sindirilmesinde görev alan yapıların birlikte çalışması neticesinde yapılan sindirme çalışmalarına verilen genel addır. Anatomi Sindirim Sistemi konusunda görev alan her bir organ için ayrı ayrı çalışmalar yapılmakta ve bu organları işleyişi yönünden birbirleri ile bağlantılı olarak çalıştığını göstermiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde Anatomi Sindirim Sistemi yapılarını sindirme olayının gerçekleşmesi esnasında her bir organa oldukça önemli birtakım görevler düştüğünü tespit etmiştir. Aynı zamanda bu organların görevlerinin yerine getirmesi esnasında yaşanan en küçük bir sorunun tüm sindirim sistemi yapılarını da olumsuz bir biçimde etkilediğini bizlere göstermiştir. Bunun yanı sıra sindirim sistemi yapılarında yaşanan en ufak bir aksaklık yalnızca sindirim sistemi organlarını etkilemeyip tüm organları ve bütün vücudu da olumsuz etkilediğini de belirtmekte fayda var.

Yapılan çalışmalar neticesinde Anatomi Sindirim Sistemi yapıları işleyişi bakımından oldukça etkili bir şekilde görevini yerine getirdiği tespit edilmiştir. Özellikle de dış çevreden gelen besinlerin parçalanması, öğütülmesi, en ufak hale getirilmesi, çiğnenmesi gibi sindirim esnasında meydana gelen bütün fiillerin sindirim sisteminden sorumlu olan organlar tarafından eksiksiz bir biçimde yerine getirildiğini göstermektedir.

Sindirim Sistemi Organları ve Sindirime Yardımcı Organlar

Sindirim sisteminden sorumlu olan organlar ağız, yutak, yemek borusu, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür. Bunun yanı sıra sindirim sistemine yardımcı olan birtakım organlar bulunmaktadır. Bunlar ise pankreas ve karaciğer organlarıdır.

Sindirim Sistemi Organlarına Düşen Görevler

Sindirim Sisteminde özellikle mide ve ağız organlarına önemli görevler düşmektedir. Çünkü sindirim olayından bahsedildiği zaman akla gelen ilk organlar bunlardır. Ağız organı sindirimin gerçekleşmesi aşamasında giriş kısmı olması sebebi ile oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ağızda yer alan dil organı sayesinde sindirim işleminin gerçekleşmesi esnasında besinlerin tatları ve lezzetleri de bu sayede alınmış olur. Bunun ile dişlerde sindirim için en gerekli organ olup besinleri parçalanıp ufaltılması amacıyla önemli bir görevi vardır. Ağız bölgesinde iyice sindirildikten sonra besin maddesi yutak bölümüne ulaşır. Yutaktan geçebilecek kadar küçük hale gelebilen maddeler buradan yemek borusuna geçmektedir.

Yutak yapı itibari ile kaygan bir özelliği bulunması sebebi ile besinlerin daha kolay bir şekilde yemek borusuna iletilmesini sağlayarak daha rahat bir biçimde geçmesini sağlar. Bunun yanı sıra yemek borusu yapısı da aynı şekilde kaygan bir yapıda olduğu için sindirilecek besin ağızdan mideye çok kolay bir biçimde geçmesi sağlanır. Bundan sonra besin mideye ulaşır.

Mideye gelen besinler mide yapısında yer alan sindirimi kolaylaştırmaya yarayan birtakım asit yapıları sayesinde sindirilme işlemi çok daha kolay gerçekleşmektedir. Besinler çok uzun bir aşamadan geçtikten sonra ise artık iyice sindirilmede önemli bir adım atılmış demektir. Artık mide istenilen sindirim sistemi görevini yerine getirmiştir. Ardından ise besinler ince ve kalın bağırsağa geçer.

İnce ve kalın bağırsakta besinler vitamin, mineral ve su yapılarının emilmesi sayesinde sindirim işlemi gerçekleşir. Ardından ise geriye yalnızca dışkı bölümü kalmaktadır. Artık Anatomi Sindirim Sistemi yapısının sonuna gelinmiş demektir. Bundan sonra ise anüsten dışarı atılımı gerçekleşir.
" } ] }