{ "title": "Balıklarda Sindirim Sistemi", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/baliklarda-sindirim-sistemi.jpg", "date": "18.01.2024 22:34:11", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "
Balıklarda Sindirim Sistemi, Balıkların çoğunluğu hayvansal besinler ile beslenir. Hatta bazı türler kendi türlerinden olan balıkları bile ayırt etmeden yer. Bazı türler ise yumuşakçalar ve kabuklular ile beslenir. Bir kısım türler ise çeşitli bitkileri tüketir ya da mikroskobik canlıları barındıran çamur benzeri deniz tabanını süzerek beslenir. Balıklarda sindirim sistemi ağızda başlar, yutak, yemek burusu, mide, bağırsaklar ile devam eder anüste son bulur. Balıklarda sindirim sistemi incelendiğinde kendi aralarında büyük farklılıklar gözlenir. Bütün türlerde karaciğer büyüktür ve yumuşak bir dokudan meydana gelir. Kıkırdaklı balıkların dışına, pankreasın yerini ya mide ile bağırsağın birleştiği körbağırsaklar ya da bağırsağın başlangıcında bulunan bu dokunun kendisi alır. Ağızdaki dişlerde büyük ölçüde farklılıklar gösterir. Birkaç türde diş bulunmaz.

Balıklarda Sindirim Sistemini Oluşturan Organlar

Ağız ve Dişler: Balıkların ağız yapıları beslenme şekillerine göre çeşitlilik gösterir. Ağız boşluğunda kaslı kısımları fazla gelişmemiş bir dil bulunur. Ağızda, ağız boşluğuna açılan sindirim bezleri bulunmaz. Ağızdaki dişler yapılarına göre çeşitlilik gösterir. Bunlar; çene üzerinde bulunan dişler, ağız boşluğunda bulunan dişlerdir.

Yutak ve Yemek Borusu: Bazı balık türlerinde üzerinde yutak dişlerinin bulunduğu iki kemik yaydan ibaret çok kısa bir farinks bulunur. Yutak bölgesinde yer alan, sayıları ve diziliş şekilleri türlere göre büyük çeşitlilik gösteren bu dişlerin balıklarda sindirim sisteminin önemli unsurlarındandır. Yutaktan sonra kısa ve dışarıdan bakıldığında pek fark edilemeyen yemek borusu bulunur.

Mide: Yemek borusunun devamında balıklarda sindirim sisteminin temel taşı olan mide bulunur. Mide genelde iki kısımdan ibarettir ve birinci kısım genelde sindirilmemiş besinlerin toplanmış olduğu kardiyak bölge, ikinci kısım ise sayısı türler arasında çeşitlilik gösteren ve parmaksı görünüşü olan kör bağırsağın açıldığı pilor bölgesidir. Mide genel olarak kuvvetli kaslardan meydana gelir.

Bağırsaklar: Balıklarda sindirim sisteminde mideden sonra gelen ve anüse kadar devam eden en uzun sindirim elemanı bağırsaklardır. Genelde avcı balıklarda kısa, otla beslenen türlerde sindirim zorluğu sebebiyle çok uzundur.
" } ] }