{ "title": "Bitkilerde Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/bitkilerde-sindirim.jpg", "date": "21.01.2024 08:41:26", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Bitkilerde Sindirim, Sindirim Sisteminin işleyişi esnasında meydana gelen farklılıklar canlıdan canlıya değişiklik göstermektedir. Örneğin bir hayvan canlısının sindirimi gerçekleştirme durumu ile bir bitkinin sindirme işlemi farklıdır. Bunun yanı sıra insanlarda meydana gelen sindirim sistemi oluşumunu hayvanlarda oluşan sindirim sistemi yapısı ile eşleştirmek mümkündür. Ancak Bitkilerde Sindirim konusunda böyle bir çıkarımda bulunmak mümkün değildir. Çünkü bitkilerin sindirim sistemi işleyişi oldukça farklıdır. Bitkilerde Sindirim ile ilgili belirtebileceğimiz özdeşleşmiş herhangi bir sistem bulunmamaktadır. Bu durumun temel sebebi ise bitkilerde meydana gelen fotosentez olayında kullanılan besinlerin bir kısmını kullanır iken bir kısmını ise depolama işlevi için ayırır. Bitkilerde Sindirim tam olarak yerine getirilme işlemini ancak fotosentez meydana geldikten sonra yaşandığını söyleyebilmek mümkündür.

Fotosentez olayının yaşanması ile ancak Bitkilerde Sindirim olayının gerçekleşmesi mümkündür. Zira fotosentez olayı ile bitki çevreden birtakım besinleri alır, işler (Besinin işlenmesi fotosentez ile gerçekleşir) ve kullanılabilir hale getirir. Bu işlemi gerçekleştirebilmesi için birtakım dış etkenlere ihtiyaç duymaktadır. Bunlar:
Bu etkenler sayende ancak bitki yaşamını devam ettirebilir. Gerek duyduğu besinleri elde edebilir. Besinlerden elde ettiği ürünlerin fazlasını ise yaprağında, gövdesine ya da kökünde depolar. Kendine ihtiyaç duyduğu besinin alıp işler. Bu sayede Bitkilerde Sindirim tamamlanmış olur. Bu işlem gerçekleştiği esnada hiçbir şekilde artık madde bulunmaz. Yani sindirimden geriye herhangi bir artık ürün meydana gelmez. Zira kendine almış olduğu ürünleri sindirim esnasında fazla ürünü depolayıp diğer canlıların kullanımına açtığı için sürekli olarak bir etkileşim halindedir.

Hücre İçi ve Hücre Dışı Sindirim

Bitkilerde Sindirim gerçekleşeceği esnada eğer gerek duyulması halinde alınan yağ, protein, nişasta gibi depo besin maddeleri hücre içi sindirim sistemi sayesinde istenilen kadar parçalanarak kullanması mümkündür. Bu olayın gerçekleşmesi için besinin hücre çeperine ulaşması gerekir. Hücre duvarına ulaşan besin bitkilerde yer alan organeller tarafından gerekli işlemlerden geçirilerek Bitkilerde Sindirim gerçekleşmiş olur. Bu işlem sırasında her bir organel işlevini doğru bir biçimde yapması halinde sindirim tam anlamı ile yapılmış demektir. Hücre içine girdikten sonra sindirilen besinler işlenip bitkinin gerekli yerlerine gönderilir. Bu sayede bitkinin beslenme işlemi gerçekleşmiş olur. Bitkinin büyümesi de bu olaya bağlıdır.

Bir takım böcekleri yiyerek beslenen böcekçil bitkilerde ise istisnai bir durum söz konusudur. Bu tür bitkiler et türü besinler tükettiği için sindirim sistemi daha farklı bir şekilde işlediğini söylemek mümkündür. Zira bu tür besinler hücre içi sindirim gerçekleştirmelerinin yanı sıra hücre dışı sindirimi de gerçekleştirmektedir.

Bitkilerde Sindirim Esnasında Kullanılan Azotun Önemi

Böcekçil bitkilerde hücre dışı sindirimin yapılmasının temel sebebi ise azot ihtiyacıdır. Çünkü böcekçil bitkiler genellikle azot bakımından fakir olan topraklarda büyüdükleri için azota ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını gidermek adına da böceklerden beslenmek zorundadır. Bu yüzden de hücre dışı sindirim yapması gerekir.

Bu ve benzeri Bitkilerde Sindirim böceklerde bulunan protein ve kitin gibi azot madde barındıran yapılar oldukça faydalıdır. Bu besinler sindirilip hücre içinde alınarak gerekli görülen durumlarda kullanılır.
" } ] }