{ "title": "Fiziksel Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/fiziksel-sindirim.jpg", "date": "23.01.2024 06:24:38", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Fiziksel Sindirim, mekanik sindirim olarak da adlandırılabilir. Fiziksel sindirime verilecek en iyi örnek ağız organıdır. Ağız sindirim faaliyetinde besinlerin parçalanmasını ezilmesini sağlamaktadır. İşte yaptığı bu işleve fiziksel ya da mekanik sindirim denir. Vücuda aldığımız gıdaların fiziksel olarak şekil değiştirmesi durumudur. Örneğin; ağız yolu ile vücuda aldığımız ekmeğin parçalanarak yutulması ya da ekmeğin mide içinde bulamaç haline dönüştürülmesidir.

Fiziksel Sindirimin Gerçekleştiği Organlar

Fiziksel sindirim olayı alınan besinlerin fiziksel olarak oldukça küçük parçalara ayrılması durumuna verilmektedir. Yiyeceklerin fiziksel sindirimi ağızda başlamaktadır. Besinlerin mekanik sindirim olayı ise dişler yardımı ile çiğneme durumu midede kaslar yardımı ile kasılma olayı gerçekleşir. Sulandırılan ve parçalanmış gıdaların enzimler yolu ile (Karaciğer, tükürük, pankreas, bağırsak ve mide öz suları salgıları ile kimyasal değişime uğrayarak yapı taşlarına parçalanması olayına denir. Kimyasal sindirimde mutlaka su ile enzim kullanılmaktadır.

Fiziksel Sindirim Tanımı

Fiziksel sindirimin bir diğer adı da mekanik sindirimdir. Fiziksel sindirim olayını kısaca tanımlayacak olur isek almış olduğumuz yiyeceklerin enzim kullanılmadan kas ve çiğneme hareketleri küçük parçalara ayrılması olayıdır. Fiziksel sindirime örnek verecek olur isek;
Sindirim Nedir?

Sindirim en basit tanımı ile besin maddelerinin vücudumuz açısından kullanılabilir duruma gelinceye kadar küçük parçalar haline bölünmesidir. Almış olduğumuz besinlerin küçük parçalara bölünmesi olayının asıl sebebi hücre içerisine girebilmelerini sağlamaktır. Besin maddeleri eğer hücre içerisine girmiyor ise vücudun hiçbir işine yaramazlar. Hücre zarında por adı verilen gözenekler madde alışverişi yapmayı sağlamaktadırlar.

Fiziksel Sindirim Şu Şekilde Gerçekleşir

Almış olduğumuz besinleri yalnızca boyut açısından küçültmekte isek bu mekanik sindirime örnektir. Bu sindirim çeşidine fiziksel sindirimde denmektedir. Fiziksel değişim konusundan da hatırlayabileceğiniz gibi maddenin özelliği değişmemekte yalnızca şeklinde değişiklikler oluşmakta ise bu değişimlere fiziksel değişim denir. Örnek verecek olur isek; büyük bir ekmek parçasını dişlerde parçalayarak küçük parçalar haline getirilmesi mekanik sindirime örnektir.
" } ] }