{ "title": "Hücre Dışı Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/hucre-disi-sindirim.jpg", "date": "19.01.2024 12:46:25", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Hücre Dışı Sindirim, hücreler ile salgılanan enzimler ile dış ortamda bulunan büyük moleküllü besinlerin küçük moleküllü besinlere ayrıştırılarak yani parçalanarak hücrenin içine alınması olayına denilmektedir. Hücre dışı sindirim sadece çok hücreli canlılar da görülmektedir. Çok hücreli canlılarda enzimler sindirim kanalında ve yahut vücuttaki boşluklarda salgılanır. Hücre dışı sindirim de çok küçük besinlerin sindirimlerden faydalanır iken çok büyük besinlerin sindiriminden de faydalanılır. Örneğin; bir yılanın tek hamlede tavşanı bir bütün olarak yutmasından büyük bir sindirim elde edilir ve büyük bir fayda sağlanır. Ayrıca örümceğin sindirim şekli de hücre dışı sindirimdir. Hücre dışı sindirime örnek verecek olursak ekmek küfü, saprofit bakteriler ve bunun gibi birçok çok hücreli canlılar hücre dışı sindirim yaparlar.

Hücre Dışı Sindirim saprofit bakteriler de hücre dışına ekzositoz adında bir madde ile sindirim yaparlar. Saprofit bakteriler büyük besin moleküllerini hücre dışında sindirirler. Saprofit bakteriler besin içindeki monomerleri hücre içine alırlar ve bu monomerleri hücre içindeki yaşamsal olaylar da kullanırlar.

Hücre Dışı Sindirim böcekçil bitkiler de ise bitkiler nasti hareketi adı verilen hamle ile besinlerini yani böcekleri yakalarlar. Daha sonra böcekçil bitkiler bu besinleri hücre dışında ekzositoz adı verilen madde ile sindirim enzimlerini salgılarlar. Böcekçil bitkiler nasti hareketi ile yakaladıkları böcekleri hücre dışında sindirim yaparlar. Sindirim sonunda böcekçil bitkiler aminoasitleri hücre içine alırlar. Daha sonra böcekçil bitkiler kendi ribozomunda kendine uygun yani kendi şifresine uygun proteini sentezlerler. Bu olaydan sonra böcekçil bitkinin kapanan yaprakları tekrar açılır.
" } ] }