{ "title": "Hücre İçi Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/hucre-ici-sindirim.jpg", "date": "19.01.2024 02:16:31", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Hücre İçi Sindirim, canlı olan bütün yapılarda görülmektedir. Hücre ne kadar küçük bir yapıda da olursa olsun kendi içerisinde gerek hareket olsun gerek sindirim için olsun enzim üretmektedir. Bu enzimi üretmek için genellikle ribozom organelini kullanmaktadır. Kısaca sindirimden bahsetmek gerekirse sindirim iki şekilde incelenmektedir. Biri fiziksel sindirimdir. Fiziksel sindirim hiçbir şekilde enzime ihtiyaç duymadan gerçekleşen parçalama olayıdır. Diğer bir sindirim şekli ise kimyasal sindirimdir. Burada hücre için gerekli olan besinlerin sindirilmesi için enzim üretilir. Bu enzimler besinler ile reaksiyona girerek parçalama işlemini gerçekleştirir. Ayrıca kimyasal sindirim ayrı iki dalda da incelenmektedir. Bunlar Hücre İçi Sindirim ve hücre dışı sindirim olarak bilinmektedir.

Hücre İçi Sindirimi size şimdi detaylıca anlatacağım. Enzimler hücre içinde üretilmektedir. Bazı durumlar hücre içerisinde sindirim gerçekleşirken bazen bu durum hücre dışında da sindirim gerçekleşebilir. Hücre içi sindirim yapan canlılar gelişmişlik bakımından daha çok gelişmemiş canlılarda gerçekleşmektedir. Bu canlılar süngerler, selentereler ve yassı solucanlar Hücre İçi Sindirimi gerçekleştirmektedir. Bu canlıların sindirim sisteminde enzim hareketi gerçekleşmediği için besinleri hücre içerisine alıp sindirmektedirler.

Hücre İçi Sindirimin gerçekleşme yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar basit yapılı olan canlılarda genellikle basit difüzyon ile ya da ozmoz ile gerçekleşmektedir. Bu basit yapılı canlılar genellikle amip, öglena gibi ökaryöt yapılı canlılardır. Bunun dışında kalan canlılar ise aktif taşıma yöntemiyle hücre içine alınmaktadır. Aktif taşıma ise hücre besini almak için hareket ederek ve enerji harcayarak hücrenin içine alınması olayıdır.
" } ] }