{ "title": "İnsan Sindirim Sistemi", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/insan-sindirim-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 12:58:14", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "İnsan Sindirim Sistemi, sırası ile ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs olmak üzere sindirim sistemi dokuz bölümden oluşur. İnsanlar hayatını sürdürebilmek için karbonhidrat, su mineral, yağ ve protein gibi bazı maddelere gereksim duyarlar. İnsanlar bu maddeleri vücuda bazı besin grupları ile alırlar. Ancak bu besin gruplarının kana ve hücreye geçişi için besin gruplarının farklı yollar ile küçültülmesi gerekir. Bu maddelerin insan vücudunda küçültülmesi veya ayrıştırılmasına İnsan Sindirim Sistemi denir. Sindirim sisteminde dokuz bölümden hariç yardımcı bölümler vardır. Bu yardımcı bölümler kulak altı, çene altı ve dil altında bulunan tükürük bezleri, pankreas, karaciğer ve sindirim salgılarını biriktiren organımız safra kesesidir.

İnsan Sindirim Sistemi vücudumuzdaki yaşam belirtilerinin devam edebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu yüzden de insanların beslenmesi gerekir. Bu döngünün sürekli olabilmesi için de insanların yedikleri besin gruplarını sindirmesi gerekir. Her besin grubu aynı büyüklükte ayrışmaz. Örneğin; ekmeğin, etin, meyve ve sebzenin ayrışma şekilleri, büyüklükleri, süreleri farklıdır. Yenilen bu besinlerin hepsi sindirilmez. İndirilen kısın insan vücudunda enerjiye sebep olur ve kalan işe yaramayan kısın kısım ise vücuttan dışarı atılır. Sindirilmeyen kısım ise insan vücudunda et ve kemik olur.

İnsan Sindirim Sistemi insan vücudunda en düzenli çalışan sistemdir. Her besininin ayrışım yapılan bölgesi farklıdır. Besinler vücuda girdikten sonra ayrışım olacak bölümlere dağılır. İnsan Sindirim Sistemi çalışma şeklini petrol rafinerisinin çalışmasına benzetilebilir. Bu besinler ayrışınca hepsi farklı maddelere dönüşür. İnsan Sindirim Sistemi ağızdaki özel sıvı ile başlar sonra dil, yemek borusu ve mide olarak devam eder. Son olarak da sindirim ince bağırsakta sona erer.
" } ] }