{ "title": "Kuşlarda Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/kuslarda-sindirim.jpg", "date": "21.01.2024 06:47:36", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Kuşlarda sindirim, Kuşlarda sindirim sistemi ögeleri sırası ile ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve kloak yani anüstür. Ayrıca kuşlarda pankreas ve karaciğer direk olarak sindirim borusuna bağlıdır. İnsanlarda ve bazı canlılarda besinleri ilk aşamada parçalayacak dişler vardır fakat kuşlarda durum biraz farklıdır. Gaga şeklini almış ağızda bulunmaz. Diğer canlılarda dişlerin üstlendiği görevi kuşlarda taşlık üstlenmiştir.

Dışarıdan besin alma ve besin ihtiyacını karşılama görevini kuşların gagaları üstlenir. Kuşlardaki gaga dişler kadar parçalayıcı ve öğütücü değildir. Bu durumdan dolayı besinlerin bir kısmı gaga tarafından öğütülürken diğer bir öğütme görevini de taşlık üstlenir. Kuşlarda taşlığın görevi, diş olmadığı için besinlerde ileri derecede parçalanma yapılamaz ve kursağa besin tam olarak parçalanmadan gider. Burada besinlerin öğütme işlemini kursak gerçekleştirir. Kuşlarda sindirim sistemi gaga ile alınan besinin yutakdan yemek borusuna oradan da kursağa geçiş yapmaktadır.

Kuşların kursak bölümünde besinler bir süre depolanır. Depo edilen besinler daha sonra mideye aktarılır. Bu işlemdeki amaç besinleri yumuşatmaktır. Kuşlar çoğu zaman kuru ekmek kalıntıları, bulgur, arpa ve kuş yemleri gibi kuru besinler vücuda alırlar. Et ile beslenen kuşların bağırsakları da kısadır. Vücutlarına aldıkları besinleri sindirim sıvılarıyla karıştırılan besinler daha sonra mide bölümünde iyice öğütülür ve ince bağırsağa geçer. Burada ise pankreastan gelen salgılarla kimyasal olarak parçalanan besinler emilir. Sindirilemeyen besinler ise kalın bağırsağa gider ve anüs yani kloak ile vücuttan dışarı atılır. Evde beslenen kanarya kuş çeşitlerinde kuş kumu sindirim için önemli rol oynamaktadır. Yemler mideye tam olarak sindirilmeden ulaşırsa kuşta zayıflama ve kuşlarda sindirim sistemihastalıkları kendini göstermeye başlar.

Kuşlarda sindirim sistemi hastalıkları gözlemlendiğinde kullanılması gereken ilaçlar
" } ] }