{ "title": "Mekanik Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/mekanik-sindirim.jpg", "date": "20.01.2024 16:47:25", "author": "Aycan ÇATAK", "article": [ { "article": "Mekanik sindirim, bir diğer adıyla ise fiziksel sindirim olarak adlandırılmaktadır. Bu sindirim şeklini açıklamak gerekirse, büyük moleküllü besin maddelerinin daha küçük parçalara ayrılmasına, yani fiziksel olarak çiğneme ve kaslar yardımı ile parçalanması işlemidir. Bu sayede besinler kana karışabilecek küçüklüğe gelmiş olurlar. Mekanik sindirim ağız içerisinde dişler yardımıyla çiğneme işlemi ile gerçekleşirken midede kaslar yardımıyla gerçekleşmektedir. Besinler küçük tanecikler haline geldiklerinde mekanik sindirim sonlanır ve kimyasal sindirim başlar. Kimyasal sindirim salgı ve enzimler sayesinde parçalayarak, besinleri kana geçebilmeleri için hazır hale getirilmesi işlemidir. Kimyasal sindirim, ağızda başlar daha sonra mide ve bağırsakta devam edip pankreas ve karaciğerde sona ermektedir.

Mekanik sindirim ağızda başlamaktadır

Sindirim sisteminin ilk organı ağızdır. Besinler ağızda dişler ve çene yardımıyla parçalanır. Bu aşamada mekanik sindirim gerçekleşir aynı anda tükürük bezlerinin salgıladığı tükürük sayesinde de karbonhidratlar emilerek kimyasal sindirim de başlatılmış olur. Ağız parçalanan besinlerin sindirim kanalına alınmasını ve sindirimin başlamasını sağlar.

Ağzın yapısını incelersek eğer dişler, dil ve tükürük bezlerinden oluştuğunu gözlemleriz. Dişler, vücudumuzun en sert bölümüdür. Ağzımızda 3 çeşit diş bulunmaktadır bunlar; azı dişleri, köpek dişleri ve kesici dişlerdir. Dişlerin görevi besinlerin ağızda parçalanmasını sağlamak ve yutulabilecek hale getirmektir. Tükürük bezleri, tükürük salgılayarak besinlerin ıslanmasını ve kaygınlaşarak daha kolay ısırılmasını sağlamaktadır. Kayganlaştırma özelliği sayesinde besinler yemek borusuna daha kolay itilmektedir. Dişlerin işini kolaylaştıran en önemli yapılardan biridir. Ağızdaki kuruluğu önler ve kimyasal sindirimin başlamasındaki ilk etkendir. Dil, çizgili kaslar ve tat alma tomurcuklarından oluşmaktadır. Dil çiğneme işleminde, besinlerin tükürükle karıştırılmasında ve besinlerin yutulmasında görev almaktadır. Dilin sindirim işlemine başlaması istemli yapılır fakat çiğneme işlemine yardımı istemsiz yapılan bir durumdur. Besin ağızdan yutağa aktarılır. Yutak, ağız ve burun boşluğu ile yemek ve soluk borusunun birleşim noktasında bulunan kavşak şeklinde bir yapıdır. Besinlerin yemek borusuna geçişini sağlamaktadır.

Yemek borusu, düz kaslardan oluşur. İstemsiz çalışan bir organımızdır, besin ve sıvının geçişi sırasında açılarak kanal işlevi görmektedir. Yemek borusuna aktarılan besinler mideye ilerlemek üzere yola çıkar. Mide, sindirim sisteminin en geniş organıdır. Torba şeklindedir ve duvarları düz kaslardan oluşmaktadır. Düzenli olarak kasılan kaslar, mideye gelen besinlerin karışmasını ve bulamaç haline gelmesini sağlar. Bu işlemi gerçekleşirken mide öz sıvısı salgılanır. Mide öz sıvısının içerisinde mide asidi ve enzimler bulunur. Midede gerçekleşen tüm bu işlemler istemsiz olarak yapılan sindirim işlemleridir. Bu sürece kadar mekanik sindirimin büyük bir kısmı gerçekleşmiş olur. Bu işlemler sonucunda küçük parçalara ayrılmayan tek besin yağlardır. Mideden ince bağırsağa aktarılan yağ molekülleri ince bağırsakta bulunan safra salgısı sayesinde yağ tanecikleri haline getirilir. Mekanik sindirim böylece sona ermiş bulunmaktadır.
Henüz bitmeyen kimyasal sindirim ise ince bağırsakta pankreas ve karaciğer salgılarıyla devam ederek, kalın bağırsakta son bulmaktadır.
" } ] }