{ "title": "Midede Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/midede-sindirim.jpg", "date": "19.01.2024 20:34:19", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Midede Sindirim, Sindirim sistemi yapısı itibari ile oldukça geniş kapsamlı bir olay olup organların birbirleri ile olan ilişkiler sebebi ile bir sistem olarak adlandırılmaktadır. Bu sindirim sistemi organları ile ilgili olarak bilinmesi gereken en temel konu ise sindirim sistemi organlarının her birinin sindirime yardımcı olan ayrı ayrı özelliklerinden birisinin bulunmasıdır. Sindirim sistemi organlarının başında ise mide ve ağız organı gelmektedir. Bu her iki organda meydana gelen sindirme işlemleri sindirimin en önemli bölümlerinden birisi olmaktadır. Özellikle de Midede Sindirim olayının gerçekleşmesi başlı başına önemli bir görev olmaktadır. Yapılan araştırmalarda sindirimin gerçekleşmesinde en temel organlardan birisi olan midenin bu olayı gerçekleştirdiği esnada birçok yararı olduğu göstermektedir.

Sindirim Sisteminde Midenin Konumu

Sindirim sistemini meydana getiren birtakım organlar mevcuttur. Bunların hepsi bir bütünlük içerisinde çalışıp sindirim işlemine yardım etmektedir. Sindirimin görevli olan temel öğeleri yani organları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Bütün bu organlar besin maddesi bireyin vücuduna girdiği andan itibaren çalışmaya başlayıp bir organda yerine getirilen sindirme işlemi diğer organa devredilerek görevini yerine getirmektedir. Örneğin Midede Sindirim işlevi yapıldıktan hemen sonra besinler ince bağırsağa aktarımı sağlanır. Ardından yutak bu besinleri yemek borusunda rahat bir biçimde geçecek hale getirip oradan da besinin mideye ulaştırılması sağlanır. Bunun yanı sıra ince ve kalın bağırsaklardan emilen mineral, vitamin ve suyun ardından posa haline gelen besinler anüse iletilerek dışarı atılımı sağlanması da sindirim sisteminin birbirleriyle olan koordineli ilişkilerini bizlere göstermektedir.

Sindirim Sisteminde Midenin Önemi

Sindirim işlemini gerçekleştiği esnada ağızda iyice küçültülmüş halde yutak yemek borusundan geçen besinler mide organına ulaşır. Mide organına ulaşan bu besinler zaten ağız yardımı ile küçük parçalar haline getirilip yumuşatılmış halde mideye ulaştığı için midede yalnızca birtakım asitler tarafından iyice parçalanma işleminin yapılma görevi kalmaktadır. Yani midenin asli görevi küçük parçalar hainle getirilen yiyeceklerin midede bulunan birtakım asitler yardımı ile en küçük parçalar haline getirilene kadar sindirilme işleminin yapılmasını sağlamaktır.

Midede Sindirim olayının yaşanması hali en temel kısım olup sindirim denildiği zaman akla gelen ilk organ olmaktadır. Mide yapısında yer alan özel birtakım asitlerin üretilmesi sayesinde sindirim olayı çok daha kısa bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilmektedir. Midede yer alan sindirim asitleri mideye giren her türlü yiyeceği parçalayabilecek türden bir yapıya sahiptir. Ancak bu asit türü yalnızca selüloz içeren maddeleri sindirmekte sorun yaşamaktadır. Bu durumu örnek olarak maydanoz bitkisini örnek verebiliriz. Maydanozda yer alan selüloz düzeyi oldukça yüksek olması sebebiyle Midede Sindirim imkânı yoktur.

Midede sindirimi gerçekleştirilen bu besinler mineral, vitamin ve su gibi insan vücuduna gerekli olan yapıların emilme işleminin gerçekleşmesi adına ince bağırsağa iletilir. Artık bundan sonra midenin sindirim sisteminde görevini yerine getirdiği rahatlıkla sonlandırdığını söylemek mümkündür.

Mide Sindirim Sorunları

Mideye zarar veren birtakım besinlerin tüketimi sırasında dikkatli davranmak gerekir. Bu durum mide sorunlarının çözümü için önemli bir husustur. Zira Midede Sindirim işlemi bu zararlı besinlerden sıkça etkilenmektedir. Bu yüzden bu besinlerden uzak durmak gerekir. Aşırı yağlı ve baharatlı (Tuzlu ya da acılı yiyecekler) besinler tüketmememiz gerekir. Yemek esnasında yiyecekleri iyice çiğneyip yutmamız gerekir. Besinleri acele ile yutmak mide sorunlarına neden olmaktadır.
" } ] }