{ "title": "Nişastanın Sindirimi", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/nisastanin-sindirimi.jpg", "date": "21.01.2024 19:31:08", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Nişasta Sindirimi, nişasta, suda çözünmeyen ve kompleks bir yapıya sahip olan karbonhidratlar arasında yer alır. Bitkilerde fazladan alınan glikozun depo edilmesini sağlar. Endüstri alanında ise tutkal, kâğıt ve tekstil alanında kullanılır. Bunun yanında gıda endüstrisinde kıvamlandırmak amacıyla kullanılır. Patates vb. Gibi tahıllardan elde edilen nişasta, tatsız ve kokusuzdur. Suda çözünmeyen nişasta, bitkilerde amiloplast adlı organeller tarafından üretilmektedir.

Nişasta Sindirimi, nişastanın kimyasal yapısı incelenirse içinde amiloz ve amilopektin adlı kimyasalların olduğu görülür. Amilopektin kimyasalı sayesinde nişasta sarmal bir yapıya sahip olur ve depolama görevi görür. Bitkilerde bu görevi gören nişasta, çok az tanecik bulunan şekillerden oluşur ve bu bitkiden bitkiye göre de değişir.

Nişasta sindirimi, suda çözünmeyen nişasta, hidroliz yolu ile sindirilir. Bu hidroliz reaksiyonunu katalizleyen amilaz enzimleri kullanılarak sindirirler. Bu amilaz enzimlerine hayvanlar ve insanlar sahiptirler. Parçalandıkça maltoz daha sonra da glikoza dönüşür. Bu glikoz molekülleri nedeniyle nişastanın doğrudan kan şekerine etkisi bulunmaktadır.

Nişasta sindirimi, nişasta pişirme sıcaklığına ve su absorbisyonlarına göre farklılıklar göstermektedir. Nişastanın jelleşme sıcaklığı 50-85 santigrat derecedir. Oda sıcaklığında ise nişasta polimerleri birbirine sıkıca bağlı şekilde oluşmuştur. Daha yüksek sıcaklıklara doğru ise bu moleküller birbirinden ayrılır ve su ile etkileşim kuracak hale gelir. Ancak nişasta sudaki hidrojen bağları ile kimyasal bir bileşim kurmak yerine suya direk bağlanır. Böylece su ile amiloz etkileşir ve amiloz damlaları dışarı doğru akar. Su alarak şişen nişastaya jelleşmiş nişasta adı verilir.

Nişasta sindirimi, nişastanın suyu dışarı doğru salmaması için bir diğer yöntem ise kimyasal çapraz bağlar kurmaktır. Ancak bu kimyasal çapraz bağ kurma yönteminde nişastalar donarak bozulacak hale gelir.
" } ] }