{ "title": "Proteinlerin Sindirimi", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/proteinlerin-sindirimi.jpg", "date": "19.01.2024 00:50:04", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Proteinlerin sindirimi peptid bağlarının hidrolitik olarak parçalanması ve amino asitlere kadar ayrışması olayıdır. Proteinlerin emilmesi için amino asitlere kadar parçalanmaları gerekir.

Proteinlerin sindirimimidede başlar. Mideye ulaşan proteinler, mide asidine maruz kalır ve kuvvetli asit ortamda, mide salgısında bulunan pepsinle karşılaşır. Bunun neticesinde proteinler az miktarda olsa amino asit ile polipeptidlere parçalanırlar. Pepsin enzimi peptid bağlarının 1/5 ile 1/10'unu parçalar.

Pepsin enzimi mide mukozasında, inaktif şekli olan pepsinojen (Propepsin) halinde bulunur. Mide boşluğuna salındıktan sonra HCİ ve pepsinin otokataliz etkisiyle aktif pepsin durumuna geçer.

İnce bağırsağa ilerleyen polipeptidler burada pankreastan salgılanan kimotripsinin ve tripsin etkisinde kalırlar. Bunun sonucu olarak polipeptidler bir miktar aminoloaside ve daha küçük polipeptidlere parçalanmış olur. Tripsin ve kimotripsin midenin operasyonla alınması durumunda pepsinin de görevini yüklenir.

Pepsin, kimotripsin, tripsin, protein ve polipeptid molekülünün iç bölümlerindeki peptid bağlarını etkilemelerinden dolayı endopeptidaz simini alırlar.

Tripsin enzimi, pankreas salgı hücrelerinde iken aktif olmayan tripsinojen halindedir. Tripsinojen enterokinaz enzimi ve tripsinin otokataliz sayesinde aktif tripsin haline çevrilir.

Kimotripsinde pankreas salgı hücrelerinde iken inaktif halinde olan kimotripsinojen halindedir. Tripsinin etkisiyle aktifleşir.

Tripsin ve kimotripsinin parçalanması sonucu oluşan polipeptidler, daha sonra karboksipeptidaz ve aminopeptidazın enzimlerinin etkisine maruz kalırlar. Polipeptid zincirini, aminopeptidazlar NH2 ucundan itibaren, karboksipeptidazlar COOH ucundan itibaren parçalarlar. Aminopeptidaz ve karboksipeptidaz sindiriminin sonucunda serbest aminoasitler ile tripeptid ve dipeptidlerden meydana gelmiş bir karışım ortaya çıkar.

Karboksipeptidazlar, pankreas dış salgısıyla birlikte bağırsak boşluğuna ulaşırlar. Aminopeptidazlar ise ince bağırsak salgısı ile sindirim kanalına giderler. Bu şekilde oluşan di ve tripeptidler, son basamakta tripeptidaz ve dipeptidazlar aracılığıyla aminoasitlere parçalanırlar.

Karboksipeptidaz, aminopeptidaz, dipeptidaz ve tripeptidazlar peptid zincirini dış kısımlarından başlayarak etkilediğinden ektopeptidaz adını alırlar.

Proteinlerin sindirimi sonucunda sindirim kanalında serbest amino asitlerden meydana gelen bir karışım oluşur.
" } ] }