{ "title": "Sindirim Çeşitleri", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirim-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 02:35:37", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Sindirim çeşitleri, sindirim, büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir. Sindirim sisteminin görevi ise besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalara bölerek kana geçmesini sağlamaktır. Sindirim sistemi çeşitleri ikiye ayrılır. Bunlar, mekanik (Fiziksel) sindirim sistemi ve kimyasal sindirim sistemidir.

Sindirim sistemi çeşitleri

Mekanik (Fiziksel) sindirim: mekanik sindirim besinlerin kimyasal yapı ve özelliklerinde bir değişme olmadan sadece fiziksel etkileri yani, dil, diş, bağırsak, mide hareketleri sayesinde küçük parçalar halinde ayrılması olayıdır. Yani besinlerin kesilip parçalara ayrılması, mide ve bağırsaklardaki salgılanan su sayesinde yumuşak bir hale gelir. Besinlerin kimyasal yapısı değişmez. Ancak yaşanan bu olaylarla enzimlerin etki yüzeyi arttırıldığı için, esas sindirim kolaylaşır ve hızlanmış olur.

Kimyasal sindirim: kimyasal sindirim ise hücrelerin protein, yağ ve katbonhidratlı bileşiklerden faydalanabilmesi için bunların hidroliz edilmeleri gerekmektedir. Hidroliz; besin maddelerinin su yardımı ile parçalanması işlemine denir. Kompleks besinlerin bazı ara bileşiklerine kadar parçalanmasına eksik sindirim denir. Besin maddelerinin en küçük bileşenlerine ve parçalanmasına ise tam sindirim denir. Sindirim çiğneme olayı ile başlar. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleri ile küçük parçalara ayrılması mekanik sistemdir. Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımı ile parçalanmasına ise kısaca kimyasal sindirim denir.

Kimyasal sindirim ve mekanik sindirim arasındaki fark, mekanik sindirimde besinler yapısal değişime uğramaz. Kimyasal sindirimde yapısal değişiklikler meydana gelir. Kimyasal sindirimde enzimler kullanılır. Mekanik sistemde ise emzimler kullanılmaz.

Sindirim organları; temel sindirim sistemi organları, sırası ile şöyle anlatabiliriz. Bunlar; ağız, yutak borusu, yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsaktır. Sindirim sistemine yardımcı yardımcı organlar ise karaciğer ve pankreastır.

Sindirim sistemi hastalıkları; en sık görülen sindirim sistemi hastalıkları bulantı, kusma, ishal, kabızlık, ülser, safra kesesi iltihabı, siroz, basur, safra kesesi taşı olarak sayılmaktadır. Ayrıca sindirim sisteminin ana organları ve yan organları bulunmaktadır. Besin o organların içinden geçiyor ise bu organlara ana organlar denir. Bir organ tarafından salgılanan salgılar besinlere dışarıdan ekleniyorsa bu organlara da yan organlar denir.
" } ] }