{ "title": "Sindirim Hastalıkları", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirim-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 11:47:32", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Sindirim hastalıkları, insanlarda hemen hemen her yaşta görülebilecek bir problemdir. Yeni doğmuş bir bebekte bile ishal ya da kabızlık gibi farklı sindirim rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir. Sindirim sistemi hastalıkları meydana geldiği anda direk olarak kişilerde ishal ya da kabızlık gibi farklı belirtilerin meydana gelmesine neden olur. Bu belirtiler direk olarak insanlarda bir problemin olduğunu düşündürür. Fakat günümüzde ishal ve kabızlık çok ciddi bir rahatsızlık gibi algılanmamaktadır. Bu nedenle ishal ve kabız gibi bir problemi olan kişi bir süre daha doktora gitmeden sorunun iyileşmesini bekler. Aslında bu durum son derece yanlıştır. Çünkü basit bir ishal sorunu ya da kabızlık sorunu, aslında çok ciddi bir sindirim sistem hastalığı olarak karşınıza çıkabilir. Sindirim sistemi hastalığı çok fazla sayılardadır. Yani birden fazla sindirim sistemi hastalığı vardır. Farklı türde olan sindirim sistemi hastalıklarının farklı da belirtileri vardır. Doktorlar genellikle bu belirtilere bakarak ve beraberinde bazı testler yaparak insanlarda meydana gelen sindirim hastalıklarının ayrımını yaparlar. Şimdi sindirim sistemi hastalıklarının neler olduğuna biraz daha yakından göz atalım.

Kolera: Günlük hayatta sık sık karşılaşılan bu hastalık direk olarak bir bakteri hastalığıdır. Adı \"Vibrio cholerae\" olan bakterinin insanlarda ağız yoluyla mide ve bağırsaklara yerleşmesi nedeniyle bu hastalık ortaya çıkar. İnsanlarda çok şiddetli ishal rahatsızlığına neden olarak belirtilerini ortaya çıkarır. Eğer hastalık aşırı ilerlemişse bu durum kanlı ishal gibi bir belirti de gösterebilmektedir. Her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olduğu için çocuklar da risk altındadır.

Dizanteri: Yine günümüzde çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. İnsanlarda direk olarak kanlı ishal ve karın ağrısı olarak etkiler gösteren bu rahatsızlık en çok çocuklarda etkili olur ve gerekli tedaviler yapılmadığı sürece kendiliğinden iyileşmez. Günümüze kadar bu sindirim sistemi hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiş olan birçok insan bulunmaktadır. Dizanteri, sindirim sistemi hastalıkları arasında en ciddi rahatsızlıkları arasındadır.

Ülser: Aslında insanlarda sadece mideyi etkileyen bu sindirim sistemi hastalığı, mide iç duvarında yaraların oluşmasını neden olur. Bu yaralara tedavi yapılmadığı zaman yaralar hızla büyüyerek kişilerde mide delinmesine kadar ilerleyebilir. Bunun için mide ülseri dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır diyebiliriz.

Tifo: En sık karşılaşılan sindirim sistemi hastalığı tifodur. Genellikle kirli içme sularından insanlara ulaşan bu rahatsızlık sindirin sistemi hastalıkları arasında önemli bir yer tutar. Yine insanlarda kanlı ishal ve kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olur.

Sarılık: Birçok kişi tarafından bilinmese bile sarılıkta aslında bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kanda bulunan ve vücuda renk veren maddelerin değerlerinin değişmesi durumunda derinin ve mukozaların sarımsı bir hal almasıyla oluşan bir hastalıktır.

Gastrit: Genellikle aşırı alkol, tütün ürünleri ve kimyasal olan birçok madde nedeniyle oluşan gastrit hastalığı bakterilerin ve virüslerin sindirim sistemi üzerinde etkili olmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Hıçkırık: asit bir sindirim sistemi hastalığıdır. Direk olarak vücutta yer alan diyafram kasının birden kasılması nedeniyle ses telleri arasındaki açık alanın kapanması durumunda meydana gelmektedir. Bu durum ani soluk alımı nedeniyle ses oluşturur. İnsanlarda yenilen ve içilen maddelerin özelliklerinden dolayı genellikle kısa süreli görülen bir durumdur.

Reflü: Çok ciddi bir sindirim hastalıkları arasındadır. Genellikle mide kapağından kaynaklanan bir problemdir. Midede bulunan asidin, farklı nedenlere bağlı olarak yemek borusuna kaçmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle kusma hissi ve yemek borusunda yanma gibi belirtiler göstermektedir.
" } ] }