{ "title": "Sindirim Kanalı", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirim-kanali.jpg", "date": "20.01.2024 11:16:02", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "
Sindirim Kanalı, Sindirimle görevli olan, ağız, yutak (Farinks), yemek borusu (Özafagus), mide (Gaster), ince bağırsak (12 parmak bağırsağı, boş bağırsak ve kıvrım bağırsak olmak üzere üç kısımdan oluşur) ve kalın bağırsaktan (Körbağırsak, kolonlar, rektum ve anüs) oluşan sindirim sistemi bölümüdür. Genel olarak görevi ağız yoluyla alınan besinleri mekanik ve kimyasal olarak sindirerek hücrelerin ihtiyaç duyduğu moleküllere çevirmek, dışkıyı atıl duruma getirmektir.

Sindirim Kanalı Bölümleri

Ağız: Bilindiği üzere ağız sindirimin kanalının başlangıç noktasıdır. Besnileri dişler yardımıyla öğüterek tükürük enzimleri ile yutağa gönderir.

Yutak (Farinks)

Sindirim kanalının ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan kısımdır. Nazofarinks, orofarinks ve laringofarinks olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Ağız yoluyla alınan besinlerin yemek borusuna sevk edilmesini sağlar ve solunum siteminde de rol alır. Yutak mukoza kaplı kaslı bir organdır. Alt sınırı altıncı boyun omuru hizasında, üst sınırı kafatasının hemen altındadır. En üst bölümü burun boşluğu ile bağlantılıdır. Alt ucu yemek borusu ile devam eder. Yemek borusuna bağlandığı bölüm sindirim kanalının en dar bölgesidir.

Yemek Borusu (Oesophagus)

Sindirim kanalında, düz kas ve bağ dokudan oluşan, besinlerin ağız ve yutaktan sonra geçiş yaptığı bölgedir. Yemek borusunun sindirim işlevine etkin bir katkısı bulunmaz, kasılıp gevşeyerek az da olsa mekanik olarak sindirime yardımcı olur. Ağız ve mideyi birleştirir, sonrasında mide bulunur.

Mide (Gaster)

Besinlerin büyük miktarda geçici olarak depo edildiği, kaslardan oluşan, genişleyebilen bir organdır. Yemek borusu ile ince bağırsak arasındadır. Görevi çiğneme sonrası başlar. İçinde geçici olarak depo edilen besinler kimyasal ve fiziksel işlem görerek parçalanır, parçalanan bu besinlerle salgıladığı sindirim sıvıları ile karıştırıp, ince bağırsaklar tarafından emilebilecek düzeye geldiğinde, azar azar miktarda on iki parmak bağırsağına gönderir. Mide kendi çıkardığı sindirim asitlerinden korunmak için koruyucu bir mukus üretir. Sindirim enzimleri, hormonlar, intrinsik faktör, hidroklorik asit gibi önemli salgılar, sindirim kanalının önemli bir unsuru olan midede üretilir.

İnce Bağırsak

Besinlerin emiliminin gerçekleştiği, sindirim kanalında besinlerin en çok sindirildiği bölümdür. Hem fiziksel hem de kimyasal sindirim burada gerçekleşir, yağların ilk kimyasal sindirimi burada yapılır. Besinler en küçük moleküllerine kadar parçalanır. Dupdenum, jejunum ve ileum olmak üzere üç kısımdan oluşur.

Kalın Bağırsak

Kolon, çekum, rektum, anal kanal bölümlerinden oluşur. Sindirim siteminin beşte birini meydana getirir. Kalın bağırsağın hareketi, ince bağırsağa göre daha yavaştır. Enzim içermez sadece mukus salgısı vardır, bu salgı ile selülozu parçalar. Suyun emilimi burada gerçekleşir. Glikoz, yağ asitleri ve inorganik tuzlarda burada emilir. Dışkının sıvı, katı dengesi kalın bağırsakta ayarlanır. Sıvı emilerek dışkının katı halini alması sağlanır.
" } ] }