{ "title": "Sindirim Sistemi Ağız", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirim-sistemi-agiz.jpg", "date": "19.01.2024 22:46:57", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Sindirim Sistemi Ağız, Sindirim sistemi vücudumuzda işleyen en önemli sistemlerden birisi olup bu sistem hakkında bilim insanları tarafından birçok araştırmalar yapılmıştır. Sindirim olayının gerçekleşmesi konusunda yapılan çalışmalar neticesinde insan vücudu incelenip bu sistemin nasıl işlediği konusunda birçok bilgiye ulaşılmıştır. Sindirim sistemi yapıları içerisinde yer alan birçok organ birbiri arasında koordineli bir çalışma neticesinde dışarından vücuda giren besinlerin sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu işlem esnasında en etkili ve ilk giriş kısmının yapıldığı Sindirim Sistemi Ağız bölümü oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü sindirim işleminin gerçekleşmesinde ilk girdinin yapıldığı yer bu noktadır. Bu sebepten ötürü sindirim sisteminde ağız kısmının önemli bir konumu bulunmaktadır.

Sindirim Sistemi Ağız

Nasıl ki sindirimde görev alan her bir organın sindirim işlemini gerçekleştirmede bir görev üstlenmiş iseler ağız içinde aynı durum söz konusudur. Sindirim Sistemi Ağız konusunda ağzın yapmış olduğu görev ise oldukça hassas olup belki de işin en lezzetli kısmının bu bölüm olduğunu belirtebiliriz. Çünkü ağız yapısı besinlerin girdiği ilk kısım olup ağız ile sindirim sistemi işlemi gerçekleşmektedir.

Sindirim Sistemi Ağız ile başlar. Dışarıdan vücuda giren besinler ya da gıda maddeleri ağız yardımıyla parçalanması sağlanır. Hemen ardından ise devreye dişler girer. Dişler ağza alınan besinlerin ağız yapısına alınacak miktarını ön dişler yardımı ile iyice parçalayıp küçülterek ağız yapısının içerisine rahatlıkla girmesini sağlar. Hemen ardından ise dil devreye girer. Dilimiz sayesinde ağız içerisinde yer alan besinlerin hareket ettirilmesi oldukça kolaylaşır. Dil aynı zamanda besin maddelerinin dişin diğer parçalayıcı ve öğütücü bölümlerine gönderilmesinde yardımcı olması sebebi ile oldukça önemli bir organdır. Aynı zamanda dil alınan besinleri tatlarının algılanması konusunda da etkin rol oynar. Dil yardımı ile dişlere gönderilen besinler iyice parçalanıp ufak hale getirilerek sindiriminin kolaylaştırılması sağlanır.

Bundan sonra ise devreye ağız içerisinde yer alan tükürük bezlere girmektedir. Çene altında, kulak altında ve dil çevresinde yer alan tükürük bezleri sayesinde ağza alınan besinlerin daha kolay sindirilmesi sağlanır. Tükürük bezlerinin salgılamış olduğu sıvı sayesinde besin ıslatılır ve daha kolay bir şeklide parçalanması için yumuşatılmış bir hale gelir. Artık iyice parçalanmış hale gelen besinler ağızdan yutak yardımı ile yemek borusuna iletilmesi gerekir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde de dil görev alır. Yutaktan geçecek kadar küçültülmüş hale gelen besinler dilin besini arkaya göndermesi ile besinin yutağa ulaşması sağlanır. Böylelikle Sindirim Sisteminde Ağız kendi görevini yerine getirmiş olur.

Sindirim Sisteminde Ağızda Yaşanan Sorunlar

Sindirim işlemi gerçekleştirileceği esnada ağızda meydana gelen birtakım yaralanmalar neticesinde kişide besini sindirmek eziyet haline gelebilir. Örneğin dudak çevresinde çıkan bir uçuk, damakta oluşan yaralar, bademcik şişmesi sorunu, diş rahatsızlıklarının yaşanması, tükürük bezlerinin işlevini yerine getirememesi ya da dilde oluşan birtakım yaralanmalar sindirimi zorlaştıran durumlardır. Ağız ve çevresinde yaşanan bu tür sorunlar giderilmesi halinde sindirim daha kolay hale gelecektir.
" } ] }