{ "title": "Sindirim Sistemi Enzimleri", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirim-sistemi-enzimleri.jpg", "date": "21.01.2024 02:17:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sindirim sistemi enzimleri, bu enzimler özellikle mide, pankreas ve ince bağırsakta oluşan enzimlerdir. Bu enzimler tüketilen gıdaların çeşitliliğine göre vücut tarafından bu organlarda üretilen ve sistemik olarak çalışan enzimlerdir. Bu organlarda çalışan enzimlerin her biri alınan gıdaların çeşitliliğine bağlı olarak devreye girer.

Sindirim sistemi enzimleri
Sindirim sistemi enzimlerinin organlardaki işlevsellikleri

Mide enzimleri: İlk başta midede bulunan enzimler protein değeri yüksek gıdalar tüketildiğinde devreye girer. Midede salgılanan gastrin, pepsin ve lap enzimleri proteinlerin parçalanarak sindirimini kolaylaştırır. Bu enzimlerden her birinin görevi aynı olsa da farklı durumlarda devreye girerek midede sindirime yardımcı olur. Gastrin enzimi midedeki asit seviyesini tüketilen gıdaya göre düzenler ve salgılar bu sayede sindirime yardımcı olur pepsin ise midenin öz suyunda bulunan ve et yumurta gibi protein değeri çok yüksek gıdaların sindirilmesinde yardımcı olur.

Pankreas ve ince bağırsak enzimleri: Bunun dışında pankreas da bulunan enzimlerin hepsi alınan gıdaların parçalanmasını ve yararlı partiküllere ayrılmasını sağlayarak kana karışmasını sağlar. Bunlardan tripsin neredeyse tüm omurgalılarda olan bir enzimdir. Tripsin enzimi pankreasta üretilen ve proteinlerin sindirilmesi için ince bağırsağa gönderilen bir enzimdir. Proteinleri parçalayarak gereken yararlı partikülleri ayrıştırır ve kana karışarak besin değerlerini vücut için kullanılmasını sağlar. Amilaz enzimi de pankreas enzimlerindendir. Bu enzim içeriğinde nişasta bulunan ve yenen gıdaların sindirimi de etkindir. Özelikle insanlarda tükürük bezlerinde ve pankreasta salgılanır.

Sindirim sistemi enzimlerinin, içerisinde özellikle pankreasta salgılanan enzimlerin on iki parmak bağırsağı ile çalışarak yaptığı bir sistemik mekanizmadır. On iki parmak bağırsağı da özellikle yağ sindirimi daha yoğun ve aktif olarak gerçekleşir safra kesesinde oluşan ve yağlı yiyeceklerin yenmesi ile aktive olan enzimler bağırsağa giderek yağları safra kesesi suyu ile parçalayarak kana karışacak hale getirilmesinde en başı oynar. İnce bağırsak özellikle yağ sindiriminin bire bir yapıldığı organdır. Vücudumuzda oluşan sindirim sistemi enzimleri yediğimiz gıdalara göre aktive olur ve ona göre bir işleyiş içerisindedir. Örneğin yağsız bir yemek yendiğinde safra kesesindeki sindirim enzimleri çalışmaz ve aktive olmaz fakat yağlı bir yemek yendiğinde kendiliğinden devreye girer ve mideden direk bağırsağa giden yağları enzimler yardımı ile parçalayarak vücuda yararlı hale getirip kana karışmasını sağlar.

Sindirim sistemi enzimlerinin her biri tüketilen gıdaya göre çalışır ya da çalışmaz her daim çalışan enzimler değillerdir. Her biri kendisine ait gıdalar tüketildiğinde aktive olarak görevlerini yerine getirir. Bu mükemmel mekanizma kusursuz işleyen bir yapıya sahiptir. Sağlıkla kalın.
" } ] }