{ "title": "Sindirim Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirim-sistemi-hastaliklari(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:07:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ağızdan başlayarak, kalın bağırsaklara kadar giden bir mekanizmadır. Sindirime ağız, yutak, mide, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak gibi çok sayıda organ yardımcı olur. Bu nedenle dengesiz beslenme, sıvı alımının yetersizliği, sigara alışkanlığı, sıcak gıdaların tüketimi gibi etkenler bu organların düzenini bozmakta ve sindirim sistemi hastalıkları olarak vücudumuza yansımaktadır. Bu hastalıklar oldukça fazladır. Sindirim organlarını etkileyen hastalıkların hepsini sindirim sistemi hastalıkları olarak kabul edebiliriz.

Sindirim sistemi hastalıkları

Ağızla ilgili sindirim sistemi hastalıkları

Diş çürükleri ve diş taşları: Sindirim ilk olarak ağızda besinlerin dişlerle parçalanmasıyla başlar. Fakat dişlerin yeterince temizlenmemesi, şekerli besinlerin fazla tüketilmesi gibi etkenlerle diş çürükleri oluşabilir. Aynı zamanda diş taşı oluşumu da meydana gelebilir. Bu etki dişlerin kaybedilmesine neden olabilir.

Diş eti hastalıkları: Ağız temizliğine önem verilmemesi diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Tedavisinde iltihap için antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır.

Tükürük bezi iltihabı ve tükürük bezi taşları: Tükürük sindirimde oldukça önemlidir. Ağızda tükürük salgısıyla besinlerin kimyasal sindirimi sağlanır. Eğer tükürük bezlerinde bu tür rahatsızlıklar oluşursa, sindirim sistemi de etkilenir.

Ağız yarası: En sık görüleni aftlardır. Bu oluşumlar dili de etkileyebilir. Sindirim sistemi hastalıkları arasında olan aftlar bağışıklık sisteminin zayıflamısından dolayı ortaya çıkabilir ve sindirimi direkt olarak etkiler. Hastalar yemek yiyemez hale gelirler.

Ağız kanseri: Kendini ağrıyla ve iştahsızlıkla gösteren bu rahatsızlık, sindirimi etkiler.

Ağızda Crohn hastalığı: Ağız içinde ağrılı iltihaplarla kendini gösterir ve özellikle sigara içenleri etkiler.

Yutakla ilgili sindirim sistemi hastalıkları

Yutak sindirim sistemi organları arasındadır. Yutakta en fazla etkili olan rahatsızlık farenjit hastalığıdır. Yutak iltihaplanmasıyla ortaya çıkar ve sindirimi olumsuz etkiler. Bunun dışında yutak apsesi, yutak felci, yutma güçlüğü gibi rahatsızlıklarda sindirimde sorunlara neden olur.

Yemek borusuyla ilgili sindirim sistemi hastalıkları

Yemek borusu çok sıcak besinlerin tüketilmesiyle sıkça etkilenen bir organımız. Yemek borusunda sindirim sistemini etkileyen çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Yemek borusundaki düz kasların uyarılmasını sağlayan sinirlerin etkilendiği akalazya, midedeki besinlerin yemek borusuna kaçıp tahriş oluşturmasıyla ortaya çıkan reflü, fıtık, yemek borusu kanseri gibi hastalıklar sindirimin olumsuz etkilenmesine neden olur. Hastalarda yutma zorluğuna, yanma, ağrı gibi etkilere yol açarlar.

Mide ile ilgili sindirim sistemi hastalıkları

Hazımsızlık: Mideyi ilgilendiren sindirim sistemi hastalıkları arasında en yaygını hazımsızlık çekilmesidir. Karın ağrısı, şişkinlik, ağrı, kusma gibi etkilere yol açar.

Gastrit: Mide çeperinin tahrip olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Yanma, ağrı, dolgunluk hissi gibi belirtilere neden olur. Beslenmeye dikkat etmemek hastalığın ortaya çıkışını hızlandırır. Halk arasında yaygın olarak görülür.

Ülser: Tedavisi tam yapılmayan gastrit hastalığının ileri aşaması ülserdir. Hastalık mide çeperinde yara oluşuyla karakterizedir. Bu hastalığın nedenleri arasında helicobakter pylori bakterisinin önemli bir yeri vardır.

Dumping Sendromu: Mideyi ilgilendiren operasyonlardan sonra ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Çarpıntı, kusma, ishal, sıcak basması gibi belirtileri bulunur.

Mide kanseri: Mide içinde oluşan tümörlerden dolayı görülür. Ağrı, özellikle bele ve sırta vuran ağrı, bulantı, kusma gibi belirtiler verir. Dışkılamada siyah dışkı da ortaya çıkabilir. Tedavi edilmesi erken aşamada teşhis edilmesine bağlıdır.

İnce ve kalın bağırsaklarla ilgili sindirim sistemi hastalıkları

Bağırsaklarda en fazla rastlanan hastalıklar arasında gaz yakınmaları, kabızlık, ishal gibi rahatsızlıklar bulunur. Karında kramp, şişkinlik, dışkılamanın artması, kusma ve bulantı gibi belirtiler ortaya çıkar. Tifo, kolera ve dizanteri gibi bakteriyel kökenli hastalıklar da sindirim sistemini etkiler.

Ülseratif kolit kalın bağırsağı etkileyen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bağırsakta yara oluşumuyla karakterizedir. Ağrı, yorgunluk, kansızlık gibi belirtilere neden olur. Crohn hastalığı sindirimin her bölümünde etkili olabilir. Kronik iltihapla bağırsakları da etkileyebilir. Kalın bağırsağı etkileyen hastalıklar arasında düzensiz hareketlerle ortaya çıkan irritable bağırsak sendromu da bulunur. Divertiküler kolon hastalığı yine kalın bağırsakta ortaya çıkan sindirim sistemi hastalıkları arasında bulunur. 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha fazla ortaya çıkar.

İnce bağırsak ve kalın bağırsak kanserleri de sindirimi olumsuz şekilde etkiler. Bağırsaklardaki tümör oluşumları nedeniyle meydana gelen kanser erken aşamada cerrahi girişimle tedavi edilebilir.
" } ] }