{ "title": "Sindirim", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirim.jpg", "date": "20.01.2024 18:18:44", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Sindirim, besinleri mekanik ve kimyasal değişimlere uğrayıp emilme ve işe yaramayan posaların vücuttan dışarı atılmaya hazır duruma getirilmesidir. Bu işi yapan düzene de sindirim sistemi denir. Sindirim, üç çeşit sindirim organından, dil, dişler ve tükürük bezlerinden meydana gelen ağızdan başlar. Dişler, besini öğütürken tükürük bezleri tükürük salarlar. Tükürük, öğütülen bezleri ıslatır, yumuşatır, dağınık parçaları birbirine yapıştırır. Bu arada suda eriyenleri eritir ve mide özsuyunun etkisine hazır bir duruma getirir. Aynı zamanda ptiyalin adı verilen bir enzimin yardımıyla nişastayı maltozaya (Bir çeşit şeker) çevrilir. Ağız boşluğunun arkasında bulunan yutak, çevrili olduğu kasların yardımıyla besini yemek borusuna geçirilir. Yemek borusu yoluyla besin mideye ulaşır.