{ "title": "Sindirime Yardımcı Organlar", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/sindirme-yardimci-organlar.jpg", "date": "19.01.2024 13:24:52", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Sindirime Yardımcı Organlar; besin maddelerinin içeriğinde olan karbonhidrat maddelere göre protein, yağ, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılmıştır. Büyük moleküllü besinlerin hücrelerin kullanabileceği kadar küçük moleküllere parçalanması gerekir. Vücuda alınan besinler hücre zarından geçebilecek duruma sindirim işlemi sonucunda meydana gelir. Sindirim büyük moleküllü besinlerin hücrelerimizin kullanacağı kadar küçük moleküllere dönüşümü olayıdır. Öyleyse vücudumuzda sindirim, besinlerin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük parçalara bölünmesiyle kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin görevidir. Sindirim çiğneme işlemiyle başlamaktadır. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleri sonucu küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim ismi verilir. Besinlerin enzim adı verilen salgılar sayesinde parçalanmasına da kimyasal sindirim ismi verilir. Mekanik sindirim, besinlerin sindirim enzimleri olmadan, yalnızca fiziksel şekilde dil, mide, diş, bağırsak hareketleriyle parçalanarak, küçük parçacıklar haline gelmesi olayıdır. Yani besinlerin kesilmesi, parçalanması, bağırsak ve midelerde gönderilen sular sayesinde boza kıvamına gelmesidir. Kimyasal sindirim ise parçalanmış ve sulandırılmış besinlerin enzimler sayesinde tükürük, mide ve bağırsak öz suları, pankreas ve karaciğerin salgısıyla kimyasal değişime uğrayarak, yapı taşlarına ayrılmasıdır. Kimyasal sindirimde mutlaka enzim ve su kullanılmaktadır.