{ "title": "Yağların Kimyasal Sindirimi", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/yaglarin-kimyasal-sindirimi.jpg", "date": "19.01.2024 07:13:25", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Yağların kimyasalsindirimi, ağız ve midede sindirilmeye başlar. Fakat ağız ve midedeki sindirim çok az olduğu için sindirim olmamış kabul edilir. Yağlar gerçek anlamda ince bağırsakta sindirilirler. Karaciğerin salgısı olan safra yardımcı olmaktadır.

Yağlar ince bağırsakta sindirilmektedir. Karbonhidratlara ve proteinlere benzemeyen yağlar su ile karışmazlar. Enzimler yağ damlacıklarının yalnız yüzeyindeki yağ moleküllerine tesir edebilir. Büyük yağ damlacıkları daha geniş bir yüzey sağlamak amacıyla normalden daha küçük parçalara ayrılırlar. Bu şekilde yağı sindiren enzimlerin etkisi artmış olur. Parçalanma karaciğerin öd adı verilen yeşil-sarı salgısında bulunan öd tuzları ile son bulur. Öd ince bağırsağa öd kanalı ile ulaşır.

Öd, yağ moleküllerinin sindirilmesi için herhangi bir enzim bulundurmaz. Yağları sindiren olan lipaz enzimi, pankreas öz suyunda bulunur. Bu enzim yağları yağ asitlerine ve gliserole parçalar. Yağ asitleri ve gliserol, vücutta karbonhidrat bulunmadığı zaman vücut tarafından kullanılan enerji kaynağı olarak kullanılır. Besin hayvanlarda ve bitki tohumlarında yağ molekülleri şeklinde depo edilir.

Yağların sindirilmesi sonucu oluşan son ürün yağ asitleridir. Bu küçük yağ molekülleri, hücrede enerji elde etmek için, hücrenin kendi yapılarını yenilemek için kullanılan hücre zarından geçebilecek kadar küçük moleküllerdir.

Bu küçük moleküller ince bağırsağın duvarındaki hücrelerden geçebilirler. Bağırsağın iç yüzeyinde bulunan milyonlarca, küçük dışa doğru büyümüş villus olarak isimlendirilen çıkıntılarla büyük oranda genişletilmiştir. Her tümür kılcal damar ve lenf damarı kapsar. Yağların sindirilmesi sonucu oluşan ürünlerde villus adı verilen hücrelerden geçerler. Ancak kılcal damarlar yerine lenf damarlarına girerler. Lenf damarları tarafından yağların emilmesinde öd tuzları yardımcı olmaktadır. Lenf damarları yağ asitlerini kan dolaşımına ulaştırır. Kan sindirim sonucu oluşan ürünleri hücrelere taşır. Moleküller hücre içinde ya enerji açığa çıkarmak için parçalanırlar veya organizmanın yenilenmesi ve büyümesinde ihtiyacı olan maddeleri sentezlemek için tekrar bir araya gelirler.
" } ] }