{ "title": "Yağların Sindirimi", "image": "https://www.sindirim.gen.tr/images/yaglarin-sindirimi.jpg", "date": "21.01.2024 02:57:55", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Yağların sindirimi, İlk olarak ağızda başlar ve arkasından da midede devam eder. Ancak ağız ve midede oluşan yağ sindirimi çok az olduğundan ve kısa sürdüğünden buralardaki sindirim önemsiz görülür ve sindirim gerçekleşmemiş kabul edilir. Yağlar gerçek anlamda asıl ince bağırsakta sindirilir ve sindirim pankreatik lipaz enzimi tarafından gerçekleştirilerek karaciğer organın salgısı olan safrada bu duruma yardımcı olur.

Yağları sindirimi, için gereken en önemli vücuttaki enzim duodenum da bulunan pankreatik lipazdır. Bu enzim vücutta çok güçlü bir etkiye sahiptir. Tüm yağları sindirime yetecek kadar vücutta yeterli miktarda bulunur. Yağların vücuttaki sindiriminde ayrıca serbest yağ asitleri, gliserol veya herhangi bir yağ asidinin gliserole ikinci karbon da bağlı kaldığı ikinci monoaçil gliserol ortaya çıkar. Bu asitler sayesinde vücutta bulunan yağların sindirimi yapılır.

Yağları sindiren organlar
Yağ sindirimi, diğer gıdalarda olduğu gibi çeşitli enzimler aracılığı ile çok küçük moleküllere ayrılarak sindirimi gerçekleşir. Fakat yağlar suda erimediği için diğer gıdaların aksine direkt olarak bağırsakta emilip kana geçmezler. O yüzdende önce suda erir hale getirilmesi gerekmektedir. Yağ sindiriminin oluşumu, öncelikle safra karaciğerde yapılan ve oradan safra kesesine geçen ve kesede depolanan, gerektiği zaman gerektiği miktarda on iki parmak bağırsağına verilen bir madde olup yağlarla birleşerek yağları suda eritir. Böylelikle bağırsakta yağ sindirimi gerçekleşir. Artık yağlar kana karışacak hale gelir. Yağlardaki sindirim olayı pankreasta salgılanan lipaz ezimi sayesinde gerçekleşir.

Yağların sindiriminde kullanılan enzimler
Yağ sindirimi aslında vücudumuzun ne kadar mükemmel çalıştığının bir göstergesidir. Çünkü safra kesesinde üretilen safra gerektiğinde o kadar mükemmel bir şekilde ince bağırsağa ulaşıyor ki zamanlama ve sistem harikasıdır. On iki parmak bağırsağında sekretin isimli bir hormon yapılmış ve gereken durumlar için depolanmış vaziyette bekler. Kişiler yağlı yemekler yediğinde bu sekretin hormonu on iki parmak bağırsağına geldiğinde bağırsak yağları hissederek bu hormonu aktif hale getirir. İçerisine boşalan sekretin hormonu yağları sindirerek bağırsağın biraz daha altına yerleşerek emilmesini sağlar ve kana karışır. Kan yolu ile safra kesesine gelen bu yağlar kesenin kasılıp büzülmesi ile safranın bağırsağa verilmesini sağlar. Bu mekanizma sadece yağlı yemekler tüketildiğinde devreye giren, yağsız yemekler yendiğinde çalışmayan bir sistemdir. Her sağlıklı kişide bu döngü bu şekilde gerçekleşir. Kusursuz bir şekilde çalışan ve vücuda giren yağ miktarını belirleyip ona göre çalışan yağ sindirim sistemi mükemmel işleyen bir mekanizmadır.
" } ] }