Besinlerin Sindirimi

Besinlerin sindirimi; yağ, protein ve karbonhidrat gibi büyük molekül yapısına sahip organik besinlerin hücreler tarafından alınarak kullanılabilmesi için yapı taşlarına kadar parçalanması gerekmektedir. Sindirim ağızda başlar, midede devam eder, ince bağırsakta son bulur.

Karbonhidratların Sindirimi


Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar.
Tükürükte var olan amilaz enzimi glikojen ve nişasta üzerine etki ederek bu molekülleri parçalar. Sonuçta daha kısa zincirli bir polisakkarit olan dekstrin ve iki adet glikoz molekülünden oluşan maltoz oluşur. Besinlerin ağızda kalma süresi sınırlı olduğundan dolayı karbonhidrat sindiriminin yaklaşık olarak %5'i burada gerçekleşmektedir.

Ağız boşluğunda başlayan karbonhidrat sindirimi pankreastan salgılanmış olan amilaz enzimi aracılığı ile ince bağırsakta devam eder. Pankreastan salgılanmış olan amilaz enzimi tükürükteki amilazdan çok daha etkilidir. Ağızda sindirilemeyen nişasta ve glikojen onikiparmak bağırsağında dekstrin ve maltoza parçalanır.

İnce bağırsak mukozasından salgılanan sükraz, maltoz ve laktoz enzimleri sakkaroz, laktoz ve maltozu monomerlerine ayırır. Ayrıca dekstrinaz enzimi de dekstrini glikoz moleküllerine kadar parçalar. Bu şekilde karbonhidratların sindirimi ince bağırsakta tamamlanmış olur.

Proteinlerin Sindirimi


Ağızda protein sindirimi gerçekleşmez. Proteinlerin sindirimi midede başlayıp, ince bağırsakta son bulur.
Mide öz suyu içerisinde bulunan pepsinojen, hidroklorik asitle pepsine dönüşür.

Pepsin proteinleri polipeptitlerine parçalar. Süt çocuklarında ise mide öz suyundaki lap enzimi bir süt proteini olan kazeini çökeltir. Böylece pepsin enzimi, kazeini daha kolay sindirebilmektedir.

Midede proteinler tam anlamıyla sindirime uğramaz. Kimus, mideden sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Kimusun ince bağırsağa teması sonucunda mukozadan enterokinaz enzimi salgılanır. Enterokinaz, pankreas salgısı olan tripsinojeni aktifleştirip tripsine dönüştürür. Tripsin de yine bir pankreas salgısı konumunda olan kimotripsinojeni aktifleştirerek kimotripsine dönüştürmekle görevlidir.

Midede parçalanamayan veya polipeptitlere kadar parçalanmış olan proteinler tripsin, kimotirpsin ve ince bağırsak mukozasından salgılanan erepsin enzimleri aracılığı ile aminoasitlere kadar parçalanır.

Yağların Sindirimi


Besinlerin sindirimi içinde var olan yağın sindirimi ince bağırsakta başlar ve burada biter. Yağların suda çözülmemesi yağın sindirimini zorlaştırır. Fakat safra kesesinden onikiparmak bağırsağına salgılanmış olan safra, yağları mekanik olarak sindirip küçük yağ damlacıklarına çevirir. Böylece yağların yüzey alanları artar ve pankreastan salgılanan lipaz enziminin çok daha hızlı etki etmesi sağlanır. Sonuç olarak yağlar, gliserol ve yağ asitlerine ayrışmış olur.
20.01.2024 13:12:42
Besinlerin Sindirimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besinlerin Sindirimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Besinlerin Sindirimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, İlk olarak ağızda başlar ve arkasından da midede devam eder. Ancak ağız ve midede oluşan yağ sindirimi çok az olduğundan ve kısa sürdüğün...
Devamını Oku

Nişastanın Sindirimi

Nişasta Sindirimi, nişasta, suda çözünmeyen ve kompleks bir yapıya sahip olan karbonhidratlar arasında yer alır. Bitkilerde fazladan alınan glikozun depo edi...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratların birçoğu vücuda glikojen, nişasta ve komplex şekerler şeklinde girer. Bu bileşikler, glikoz gibi çok basit...
Devamını Oku

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin sindirimi peptid bağlarının hidrolitik olarak parçalanması ve amino asitlere kadar ayrışması olayıdır. Proteinlerin emilmesi için amino asitlere...
Devamını Oku

Sindirim Hastalıkları

Sindirim hastalıkları, insanlarda hemen hemen her yaşta görülebilecek bir problemdir. Yeni doğmuş bir bebekte bile ishal ya da kabızlık gibi farklı sindirim ...
Devamını Oku

Sindirime Yardımcı Organlar

Sindirime Yardımcı Organlar; besin maddelerinin içeriğinde olan karbonhidrat maddelere göre protein, yağ, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılmıştır...
Devamını Oku

Selüloz Sindirimi

Selüloz sindirimi, hayvanlarda özelikle de otçul beslenen hayvanlarda oluşan bir indirim sistemidir. Bu selüloz sindirimi otçul hayvanlarda geviş geti...
Devamını Oku

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim, İnsan vücudu normal şartlarda tüketilen besinleri iki farklı şekilde sindirir. Bunlara mekanik (Fiziksel) ve kimyasal sindirim...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim Sistemi Görevleri: sindirim sistemi gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan organ sistemidir. Si...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi İlaçları

Sindirim Sistemi İlaçları: Mide, bağırsak kanalını etkileyen ilaçlara sindirim sistemi ilaçları denir. Sindirim sistemini etkileyen ilaçlar kullanım amaçları...
Devamını Oku

İneklerde Sindirim Sistemi

İneklerde sindirim sistemi, insanlarınkinden çok farklı işleyen bir yapıya sahiptir. Mesela mideleri 4 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; işkembe, börkenek, kırk...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ağızdan başlayarak, kalın bağırsaklara kadar giden bir mekanizmadır. Sindirime ağız, yutak, mide, yemek borus...
Devamını Oku

Boşaltım ve Sindirim Sistemi

Canlıların Boşaltım ve Sindirim Sistemi yapıları birbiri ile bağıntılı olarak işleyen en temel yapılardır. Bu iki sistem sayesinde kişi dış çevreden almış ol...
Devamını Oku

Sindirim Kanalı

Sindirim Kanalı, Sindirimle görevli olan, ağız, yutak (Farinks), yemek borusu (Özafagus), mide (Gaster), ince bağırsak (12 parmak bağırsağı, boş bağırsa...
Devamını Oku

Bebeklerde Sindirim Sistemi

Bebeklerde sindirim sistemi, bebeklerde anne sütü en iyi ve faydalı besindir. Sağlık bakımından oldukça yararı olan anne sütü bebeğiniz için 2 yaşına kadar v...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Sindirim sistemi yapısı itibari ile oldukça geniş kapsamlı bir olay olup organların birbirleri ile olan ilişkiler sebebi ile bir sistem...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kanseri

Sindirim sistemi kanseri, mide ve bağırsakta görülmektedir. Tüketmiş olduğumuz gıdalar mideye geçer orada sindirilme işlemi görür. Sindirilen gıdalar iki saa...
Devamını Oku

Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Sindirim ve Boşaltım Sistemi, canlılar hayatını sürdürebilmek için protein, yağ, karbonhidrat, su ve mineral gibi çeşitli maddelere gereksinim duyar. İn...
Devamını Oku

Bitkilerde Sindirim

Bitkilerde Sindirim, Sindirim Sisteminin işleyişi esnasında meydana gelen farklılıklar canlıdan canlıya değişiklik göstermektedir. Örneğin bir hayvan ca...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, yiyeceklerin öğütülüp vücut için gerekli parçalara ayrılmasından, atık hale gelmesine kadar geçen yolun elemanlarıdır. Sindiri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yağların Sindirimi
Nişastanın Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi
Sindirim Hastalıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2024