Bitkilerde Sindirim Nasıl Gerçekleşir?
24 Temmuz 2024

Bitkilerde Sindirim Nasıl Gerçekleşir?

Bitkilerde Sindirim

Sindirim sisteminin işleyişi, organizmadan organizmaya farklılık göstermektedir. Örneğin, bir hayvanın sindirim süreci ile bir bitkinin sindirim süreci arasında belirgin farklar vardır. İnsanlarda meydana gelen sindirim sistemi oluşumunu, hayvanların sindirim sistemi yapısıyla karşılaştırmak mümkündür. Ancak bitkilerde sindirim konusunda benzer bir çıkarımda bulunmak mümkün değildir. Çünkü bitkilerin sindirim sistemi işleyişi oldukça farklıdır.

Bitkilerde Sindirim Sisteminin Temel Özellikleri

Bitkilerde sindirim ile ilgili belirtebileceğimiz özdeşleşmiş herhangi bir sistem bulunmamaktadır. Bunun temel sebebi, bitkilerin fotosentez adı verilen bir süreçle besinlerini üretmesidir. Fotosentez sırasında bitkiler, çevreden aldıkları besinlerin bir kısmını kullanırken, bir kısmını ise depolama işlevi için ayırırlar. Bitkilerde sindirim, tam olarak fotosentezden sonra gerçekleşir.

Fotosentez olayı ile bitkiler çevreden birtakım besinleri alır, işler ve kullanılabilir hale getirir. Bu süreci gerçekleştirebilmek için bazı dış etkenlere ihtiyaç duyarlar. Bu etkenler şunlardır:

  • Güneş
  • Su
  • Toprak (Azot)
  • Ayrıştırıcı tek hücreli canlılar
  • İklim
  • Coğrafi konum

Bu etkenler sayesinde bitki yaşamını devam ettirebilir ve gerekli besinleri elde edebilir. Besinlerden elde ettiği ürünlerin fazlasını ise yaprağında, gövdesinde veya kökünde depolar. Bu sayede bitkilerde sindirim tamamlanmış olur. Bu işlem sırasında artık madde oluşmaz, yani sindirimden geriye herhangi bir atık ürün meydana gelmez.

Hücre İçi ve Hücre Dışı Sindirim

Bitkilerde sindirim gerçekleşirken, gerek duyulması halinde alınan yağ, protein ve nişasta gibi depo besin maddeleri hücre içi sindirim sistemi sayesinde istenilen kadar parçalanarak kullanılabilir. Bu olayın gerçekleşmesi için besinin hücre çeperine ulaşması gerekir. Hücre duvarına ulaşan besin, bitkilerde bulunan organeller tarafından gerekli işlemlerden geçirilerek sindirilir. Bu işlem sırasında her bir organel işlevini doğru bir şekilde yaparsa, sindirim tam anlamıyla gerçekleştirilmiş olur. Hücre içine girdikten sonra sindirilen besinler işlenip bitkinin gerekli yerlerine gönderilir. Bu sayede bitkinin beslenme süreci gerçekleştirilmiş olur ve bitkinin büyümesi de bu olaya bağlıdır.

Bir takım böcekleri yiyerek beslenen böcekçil bitkilerde ise istisnai bir durum söz konusudur. Bu tür bitkiler, et türü besinler tükettikleri için sindirim sistemi daha farklı bir şekilde işler. Bu tür besinler hücre içi sindirimin yanı sıra hücre dışı sindirimi de gerçekleştirirler.

Bitkilerde Sindirim Esnasında Kullanılan Azotun Önemi

Böcekçil bitkilerde hücre dışı sindirimin yapılmasının temel sebebi azot ihtiyacıdır. Böcekçil bitkiler genellikle azot bakımından fakir olan topraklarda büyüdükleri için azota ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını gidermek adına böceklerden beslenmek zorundadırlar. Bu yüzden de hücre dışı sindirim yapmaları gerekir.

Bu ve benzeri bitkilerde sindirim, böceklerde bulunan protein ve kitin gibi azot madde barındıran yapılar oldukça faydalıdır. Bu besinler sindirilip hücre içinde alınarak gerekli görülen durumlarda kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sindirim Sisteminde Emilim

Sindirim Sisteminde Emilim

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin Sindirimi

Haber Bülteni