Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim sistemi rahatsızlıkları, sindirimde görevli organlarımızda meydana gelen ve sindirim işleyişini bozan durumlardır. Bu rahatsızlıklar belli bir organda ya da sistemli bir şekilde bütün sindirim sistemini etkileyebilir. Sindirim sistemini meydana getiren organlarımız; ağız ve dişler, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, kalın bağırsak ve anüstür. Şimdi bu organlarda meydana gelebilen hastalıklara bakalım.

Ağız ve Dişler

Ağız ve dişler sindirim sistemimizin başlangıcını oluşturmaktadır. Bu bölgede oluşabilecek rahatsızlıkların başında diş çürükleri gelmektedir. Nedeni düzgün fırçalanmayan dişler ya da yapısal bozukluklar olabilmektedir. Düzgün beslenmeme, özellikle kalsiyumdan yoksun gıdalar yüzünden diş çürümesine zemin hazırlanmaktadır. Diğer bir sıkıntı da diş eti çekilmesidir. Bu da zamanla dişlerin kendiliğinden dökülmesine neden olmaktadır. Özellikle azı dişlerde meydana gelen kayıplar sindirimin birinci aşaması olan çiğneme fonksiyonunu zayıflatacağı için tam çiğnenmeden yutulan yiyecekler diğer sindirim organlarına ekstra yük oluşturmaktadır. Köprü, implant vb. tedavi yöntemleri ile kaybedilen dişlerin yerine dişler yapılabilmektedir. Bunların dışında ağız içinde oluşabilecek tümörler de olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilecektir. Diş etlerinde kanama ya da ağrılar bu hastalıkların habercisi olabilir.

Yutak ve Yemek Borusu

Ağızdan çiğnenerek gönderilen besinler yutak ve yemek borusu kanalı ile mideye geçiş yapar. Bu bölgelerde oluşabilecek rahatsızlıklar yutak bölgesinde iltihaplanma, diğer bir adıyla farenjit meydana gelmektedir. Farenjit aşırı soğuk su içme, soğuk algınlığı ya da enfeksiyonlar nedeniyle olabilmektedir. Aşırı alkol ve sigara tüketimi ya da HPV virüsü yutak bölgesinde kansere neden olabilmektedir. Uzun süren ses kısıklığı, yutmada güçlük ve aşırı balgam çıkarma ön belirtiler arasında yer almaktadır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları bu aşamada çok önemlidir, çünkü yiyeceklerin ilk geçiş noktasını oluşturmaktadır.

Mide

Mide bölgesinde oluşabilen rahatsızlıkların başında kanser gelmektedir. Mide kanseri, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Sigara ve alkol tüketiminin yanında aşırı yağlı yiyecek ve kızartma tüketimi mide kanserinin oluşumunda etkendir. Bir diğer rahatsızlık reflü hastalığıdır. Belirtileri arasında karında şişkinlik, geğirti, gıcıklık hissi, kronik öksürük, ağızda koku, ses kısıklığı, ses tellerinde nodül ve astım nöbetleri gelir. Mide yanması diğer bir rahatsızlıktır. Yemek borusunun alt bölümünde, aşağı özofegal sfinkter adı verilen halka şeklinde bir kas vardır. Bu kas, tıpkı bir valf gibi çalışır. Bir yiyecek yuttuğumuz zaman bu kas yiyeceğin mideye girmesi için açılır. Daha sonra da yiyeceklerin yemek borusuna kaçmaması için kapanır. Sfinkter kas düzgün çalışmadığı zaman, midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri gelir. Burada midedeki gibi koruyucu bir tabaka olmadığı için yanma meydana gelir.

İnce Bağırsak

İnce bağırsakta nadiren de olsa kanser görülebilmektedir. Hastaların yaklaşık %75'inde kramp tarzında ve sırta vuran ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı ve bağırsak tıkanıklığı görülmektedir. İnce bağırsak kontrast ilaçlı filmler, anjiografi, bilgisayarlı tomografi tanı koyabilmek için yapılabilir. Çünkü belirtiler çoğu hastalığın belirtisine benzerdir.

Pankreas

Sindirimin bu bölgesinde pankreas kanseri ön plandadır. Hastalık pankreası oluşturan dokularda iki bölüm halinde başlar. Birinci bölüm, insülin ve diğer hormonların üretildiği bölümdür. Diğeri ise enzimlerin üretildiği bölgede görülmektedir. Sinsi ilerleyen bir kanser türüdür. Neredeyse cerrahi müdahale boyutuna gelene kadar belirti vermez.

Kalın Bağırsak

Kalın bağırsağın iç yüzeyini oluşturan dokularda kanser meydana gelmektedir. Belirtileri arasında kusma, halsizlik, dışkıda kanama, tam dışkı çıkaramama hissi, dışkının normalden ince olması, uzun süren ishal ve kabızlık belirtiler arasındadır. Kolonoskopi ile tam tanı konabilmektedir.

Görüldüğü üzere sindirim sistemi rahatsızlıkları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Düzgün yaşam şekli, düzgün beslenme ve stresten uzak hayat şekli bu rahatsızlıkları minimize etmemiz için yardımcı olabilecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Yağların Sindirimi

Yağların Sindirimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sindirim Sistemini Hızlandıran Yiyecekler Nelerdir?

Sindirim Sistemini Hızlandıran Yiyecekler Nelerdir?

Sindirim Sisteminde Emilim

Sindirim Sisteminde Emilim

İnce Bağırsakta Sindirim

İnce Bağırsakta Sindirim

Sindirim Türleri ve Özellikleri

Sindirim Türleri ve Özellikleri

Selüloz Sindirimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Selüloz Sindirimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların Sindirimi

Güncel

Sindirim Sisteminin Sağlığı

Sindirim Sisteminin Sağlığı