Sindirim Sistemi Sağlığı
25 Temmuz 2024

Sindirim Sistemi Sağlığı


Sindirim sistemi sağlığı, günümüzde birçok hastalıkla doğrudan ilişkilidir. Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için sindirim sisteminin sağlığı ve düzgün çalışması büyük önem taşır.

Yediğimiz besinler, vücudumuzun enerji üretmesini, büyüme ve gelişmenin sağlanmasını, yıpranan hücrelerin onarılmasını ve metabolizmanın düzenlenmesini sağlamak için yaklaşık 70 trilyon hücreye ulaşmalıdır.

Karbonhidrat, protein, yağ gibi büyük moleküllü gıdaların yapı taşlarına bölünerek hücre zarından geçebilmesi olayına sindirim denir. Sindirim olayı gerçekleşirken enzim adı verilen kimyasal maddeler kullanılır ve su harcanır. Sindirim sistemi ise sindirim organları, sindirime yardımcı organlar ve sindirim sistemi bezlerinden oluşur. Sağlıklı yaşamak için düzenli ve dengeli beslenmek bizim elimizdedir. Yanlış beslenme sindirim sistemi sağlığını bozar. Sindirim sistemi sağlığını korumak, sindirimden kaynaklanan ve bunun sebep olduğu hastalıklara yakalanmamak için çok önemlidir.

Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

  • Yemeklerden tam doymadan kalkmalıyız. Sindirim sistemimizi yoracak kadar yememeliyiz. Yemek yerken lokmaları iyice çiğnemeli ve yavaş yemeliyiz. Beynimize giden açlık sinyali kontrol merkezi yeme süresi ile yakından ilgilidir. Yemeği yavaş yersek 20 dakika içerisinde doygunluk hissi oluşacaktır.
  • İyi bir sindirim ağızda başlar, bu yüzden mutlaka dişlerimize önem vermeliyiz. Diş hijyenini sağlamalı ve diş hekimi muayenelerini aksatmamalıyız.
  • Öğünleri aceleye getirmemeli, sakin ve rahat bir yerde yemek yenilmelidir.
  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden kaçınmalıyız.
  • Yemek yedikten sonra ağır hareketler veya banyo yapmamalıyız. En az 1 saat yorucu işlerden kaçınmalıyız.
  • Yemek yemeye çiğ salata ya da meyve ile başlamalıyız. Eti çok fazla tüketmemeli, genellikle balık ve sebze yemeyi tercih etmeliyiz. Aşırı acı, yağlı, fazla tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Et ve süt ürünlerini çiğ olarak yememeliyiz. Dana ve tavuk eti ızgara yerine güveçte pişirilmelidir.
  • Asitli, kafeinli içeceklerden mümkünse uzak durmalıyız.
  • Yemeğimizi yerken veya yemek yedikten sonra aşırı derecede su tüketmemeliyiz. Yedikten sonra 15-20 dakika dinlenmeliyiz.
  • Düzenli doktor kontrolünden geçmeliyiz.
  • Vücuda alınan gıdaların temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka ellerimizi yıkamalıyız. Çürük ve bozulmuş gıdalardan kaçınmalıyız. Çünkü birçok hastalık su ve besinler yoluyla bulaşır. Tifo, dizanteri, ishal, kabızlık, kolera, ülser ve sarılık sindirim sistemi sağlığının bozulduğu hastalıklardır.
  • Beslenme saatleri düzenli olmalı, yani hep aynı saatlerde yemek yemeye özen göstermeliyiz.
  • Etler iyi pişirilmeden yenmemeli, yemekler aşırı tuzlu olmamalı, lifli gıdalar tercih edilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve suyu ihtiyacımızı karşılayacak oranda ve birlikte almalıyız.
  • Alkollü içkilerden uzak durulmalıdır. Alkol vücudun en büyük düşmanıdır. İçerisinde kimyasal maddeler içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu, boza, şalgam suyu, ayran, meyan şerbeti gibi içecekleri tercih etmeliyiz.
  • Düzenli spor yapmalıyız. Bağırsakların çalışması için spor çok önemlidir. Spor yaparak hem fit kalır hem de sindirim sistemimizi rahatlatırız. Tüm hastalıkların başı olan sigaradan mutlak suretle uzak durmalıyız.
  • Elma, armut, şeftali, salatalık gibi posalı yiyecekleri bolca tüketmeli, meyvelerin kabuğunu soymamalıyız.
  • Kepek oranı buğdaydaki doğal kepek oranıyla aynı olan kepekli ekmeği beyaz ekmeğe tercih etmeliyiz. Ancak ekmekteki kepeğin fazla olmamasına dikkat etmeliyiz çünkü fazla kepek bağırsaktaki demir emilimini azalttığı için bir süre sonra kansızlığa neden olabilir.
  • Hepimizin yemekten sonra yemeğin üstüne içmeyi çok sevdiğimiz çay, maalesef yemekten hemen sonra içilirse aldığımız besinlerin vitaminlerini ve özellikle demirin emilimini azaltır ki bu da ileride kansızlığa yol açacaktır. Bu yüzden yemek yedikten 45 dakika kadar geçmesini bekledikten sonra çayımızı içmeliyiz.
  • Yemeklerde kullanacağımız yağ da çok önemlidir. Mümkünse zeytinyağı, tereyağı, ayçiçek yağı gibi doğal yağları tercih etmeliyiz.
  • Stres ve sıkıntılardan uzak durmalıyız. Çünkü stres midede fazla asidin salgılanmasına neden olur. Bu yüzden bizi mutlu edecek aktiviteler bularak stressiz bir yaşam sağlamalıyız.
  • Sigaradan uzak durmalıyız. Sigaranın tüm kötülüklerin anası olduğunu unutmamalıyız.
  • Sindirim sistemine yardımcı olmak ve kabızlığı önlemek için yemek aralarında bol bol su içmeliyiz. Günde 2-2,5 litre su içmek iyi bir sindirim sistemine sahip olmanıza fayda sağlayacaktır. Yapılan bir araştırmaya göre sabah uyandığında aç karnına bir bardak su içenlerin daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olduğu söyleniyor.
  • Doğal yöntemlerle beslenmiş hayvanların etini tercih etmeliyiz. Günlük sütten yapılmış yoğurt ve kefir tercih edilmelidir.
  • Çok sık olmamakla birlikte arada bir tarçınlı boza yemekten sonra tüketebiliriz.
  • Tiroit hormonları ve idrar pH'ını kontrol ettirmeliyiz.
  • Hastalıklara yakalanır yakalanmaz gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız.
  • Kızartılmış yiyeceklerden uzak durmalıyız.
  • Yediğimiz yiyeceklerde probiyotiklere yer vermeliyiz. Probiyotikler bağışıklığımızı güçlendirir ve besin emilimine yardımcı olur.
Sağlıklı bir yaşam için sindirim sistemi sağlığı ciddiye alınmalı ve mutlaka doktor kontrolünden geçmeliyiz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sindirim Sisteminde Emilim

Sindirim Sisteminde Emilim

Editörün Seçtiği

Yağların Sindirimi

Yağların Sindirimi

Besinlerin Sindirimi

Besinlerin Sindirimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sindirim Sistemi Organları Nelerdir?

Sindirim Sistemi Organları Nelerdir?

Ağızda Sindirim

Ağızda Sindirim

İneklerde Sindirim Sistemi

İneklerde Sindirim Sistemi

Sindirim Sisteminin Sağlığı

Sindirim Sisteminin Sağlığı

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim Sistemi Sağlığı

Güncel

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin Sindirimi