Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yağların Kimyasal Sindirimi

Yağların Kimyasal Sindirimi

Yağların kimyasalsindirimi, ağız ve midede sindirilmeye başlar. Fakat ağız ve midedeki sindirim çok az olduğu için sindirim olmamış kabul edilir. Yağlar gerçek anlamda ince bağırsakta sindirilirler. Karaciğerin salgısı olan safra yardımcı olmaktadır.

Yağlar ince bağırsakta sindirilmektedir. Karbonhidratlara ve proteinlere benzemeyen yağlar su ile karışmazlar. Enzimler yağ damlacıklarının yalnız yüzeyindeki yağ moleküllerine tesir edebilir. Büyük yağ damlacıkları daha geniş bir yüzey sağlamak amacıyla normalden daha küçük parçalara ayrılırlar. Bu şekilde yağı sindiren enzimlerin etkisi artmış olur. Parçalanma karaciğerin öd adı verilen yeşil-sarı salgısında bulunan öd tuzları ile son bulur. Öd ince bağırsağa öd kanalı ile ulaşır.

Öd, yağ moleküllerinin sindirilmesi için herhangi bir enzim bulundurmaz. Yağları sindiren olan lipaz enzimi, pankreas öz suyunda bulunur. Bu enzim yağları yağ asitlerine ve gliserole parçalar. Yağ asitleri ve gliserol, vücutta karbonhidrat bulunmadığı zaman vücut tarafından kullanılan enerji kaynağı olarak kullanılır. Besin hayvanlarda ve bitki tohumlarında yağ molekülleri şeklinde depo edilir.

Yağların sindirilmesi sonucu oluşan son ürün yağ asitleridir. Bu küçük yağ molekülleri, hücrede enerji elde etmek için, hücrenin kendi yapılarını yenilemek için kullanılan hücre zarından geçebilecek kadar küçük moleküllerdir.

Bu küçük moleküller ince bağırsağın duvarındaki hücrelerden geçebilirler. Bağırsağın iç yüzeyinde bulunan milyonlarca, küçük dışa doğru büyümüş villus olarak isimlendirilen çıkıntılarla büyük oranda genişletilmiştir. Her tümür kılcal damar ve lenf damarı kapsar. Yağların sindirilmesi sonucu oluşan ürünlerde villus adı verilen hücrelerden geçerler. Ancak kılcal damarlar yerine lenf damarlarına girerler. Lenf damarları tarafından yağların emilmesinde öd tuzları yardımcı olmaktadır. Lenf damarları yağ asitlerini kan dolaşımına ulaştırır. Kan sindirim sonucu oluşan ürünleri hücrelere taşır. Moleküller hücre içinde ya enerji açığa çıkarmak için parçalanırlar veya organizmanın yenilenmesi ve büyümesinde ihtiyacı olan maddeleri sentezlemek için tekrar bir araya gelirler.
Son Güncelleme : 19.01.2024 07:13:25
Yağların Kimyasal Sindirimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yağların Kimyasal Sindirimi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yağların Kimyasal Sindirimi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yağların Sindirimi
Yağların Sindirimi
Yağların sindirimi, İlk olarak ağızda başlar ve arkasından da midede devam eder. Ancak ağız ve midede oluşan yağ sindirimi çok az olduğundan ve kısa sürdüğünden buralardaki sindirim önemsiz görülür ve sindirim gerçekleşmemiş kabul edilir. Yağlar gerç...
Nişastanın Sindirimi
Nişastanın Sindirimi
Nişasta Sindirimi, nişasta, suda çözünmeyen ve kompleks bir yapıya sahip olan karbonhidratlar arasında yer alır. Bitkilerde fazladan alınan glikozun depo edilmesini sağlar. Endüstri alanında ise tutkal, kâğıt ve tekstil alanında kullanılır. Bunun yan...
Karbonhidratların Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratların birçoğu vücuda glikojen, nişasta ve komplex şekerler şeklinde girer. Bu bileşikler, glikoz gibi çok basit şekerlerden oluşur. Nişasta ve glikojen birçok glikoz moleküllerinin birbirine bağlanmasıyla meyd...
Proteinlerin Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi
Proteinlerin sindirimi peptid bağlarının hidrolitik olarak parçalanması ve amino asitlere kadar ayrışması olayıdır. Proteinlerin emilmesi için amino asitlere kadar parçalanmaları gerekir.Proteinlerin sindirimimidede başlar. Mideye ulaşan proteinler, ...
Sindirim Hastalıkları
Sindirim Hastalıkları
Sindirim hastalıkları, insanlarda hemen hemen her yaşta görülebilecek bir problemdir. Yeni doğmuş bir bebekte bile ishal ya da kabızlık gibi farklı sindirim rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir. Sindirim sistemi hastalıkları meydana geldiği anda d...
Sindirime Yardımcı Organlar
Sindirime Yardımcı Organlar
Sindirime Yardımcı Organlar; besin maddelerinin içeriğinde olan karbonhidrat maddelere göre protein, yağ, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılmıştır. Büyük moleküllü besinlerin hücrelerin kullanabileceği kadar küçük moleküllere parçalanması ...
Selüloz Sindirimi
Selüloz Sindirimi
Selüloz sindirimi, hayvanlarda özelikle de otçul beslenen hayvanlarda oluşan bir indirim sistemidir. Bu selüloz sindirimi otçul hayvanlarda geviş getirme dediğimiz sistemi meydana getirir. Selüloz bitkilerin sert ve kuvvetli olmasını sağlayan bir enz...
Fiziksel ve Kimyasal Sindirim
Fiziksel ve Kimyasal Sindirim
Fiziksel ve Kimyasal Sindirim, İnsan vücudu normal şartlarda tüketilen besinleri iki farklı şekilde sindirir. Bunlara mekanik (Fiziksel) ve kimyasal sindirim denir.Fiziksel (Mekanik) sindirim nedir?Mekanik sindirim halk arasında fiziksel sindirim ola...
Sindirim Sistemi Görevleri
Sindirim Sistemi Görevleri
Sindirim Sistemi Görevleri: sindirim sistemi gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan organ sistemidir. Sindirim sistemi iki bölüme ayrılmaktadır mekanik fiziksel ve kimyasal sindirim. Mekanik fiziks...
Sindirim Sistemi İlaçları
Sindirim Sistemi İlaçları
Sindirim Sistemi İlaçları: Mide, bağırsak kanalını etkileyen ilaçlara sindirim sistemi ilaçları denir. Sindirim sistemini etkileyen ilaçlar kullanım amaçlarına göre ve etki yerlerine göre değişir.Sindirim sistemi ilaçlarıZoprol: İlacın etken maddesi ...
İneklerde Sindirim Sistemi
İneklerde Sindirim Sistemi
İneklerde sindirim sistemi, insanlarınkinden çok farklı işleyen bir yapıya sahiptir. Mesela mideleri 4 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; işkembe, börkenek, kırkbayır ve şirden'dir. Sindirim süreci de şu sırayla işlemektedir. Ağız - işkembe - börkenek - ...
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ağızdan başlayarak, kalın bağırsaklara kadar giden bir mekanizmadır. Sindirime ağız, yutak, mide, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak gibi çok sayıda organ yardımcı olur. Bu nedenle dengesiz beslenme, ...

 

Yağların Sindirimi
Nişastanın Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi
Sindirim Hastalıkları
Sindirime Yardımcı Organlar
Selüloz Sindirimi
Fiziksel ve Kimyasal Sindirim
Sindirim Sistemi Görevleri
Sindirim Sistemi İlaçları
İneklerde Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Boşaltım ve Sindirim Sistemi
Sindirim Kanalı
Bebeklerde Sindirim Sistemi
Midede Sindirim
Sindirim Sistemi Kanseri
Sindirim ve Boşaltım Sistemi
Bitkilerde Sindirim
Sindirim Sistemi Organları
Sindirim Bozukluğu
Ağızda Sindirim
İnce Bağırsakta Sindirim
Sindirim Çeşitleri
Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar
Fiziksel Sindirim
Sindirim Sisteminde Emilim
Hücre Dışı Sindirim
Yağların Kimyasal Sindirimi
Popüler İçerik
Boşaltım ve Sindirim Sistemi
Boşaltım ve Sindirim Sistemi
Canlıların Boşaltım Ve Sindirim Sistemi yapıları birbiri ile bağıntılı olarak işleyen en temel yapılardır. Bu iki sistem sayesinde kişi dış çevreden...
Sindirim Kanalı
Sindirim Kanalı
Sindirim Kanalı, Sindirimle görevli olan, ağız, yutak (farinks), yemek borusu (özafagus), mide (gaster), ince bağırsak (12 parmak bağırsağı, boş bağır...
Bebeklerde Sindirim Sistemi
Bebeklerde Sindirim Sistemi
Bebeklerde sindirim sistemi, bebeklerde anne sütü en iyi ve faydalı besindir. Sağlık bakımından oldukça yararı olan anne sütü bebeğiniz için 2 yaşına ...
Midede Sindirim
Midede Sindirim
Midede Sindirim, Sindirim sistemi yapısı itibari ile oldukça geniş kapsamlı bir olay olup organların birbirleri ile olan ilişkiler sebebi ile bir sis...
Sindirim Sistemi Kanseri
Sindirim Sistemi Kanseri
Sindirim sistemi kanseri, mide ve bağırsakta görülmektedir. Tüketmiş olduğumuz gıdalar mideye geçer orada sindirilme işlemi görür. Sindirilen gıdalar ...
Sindirim ve Boşaltım Sistemi
Sindirim ve Boşaltım Sistemi
Sindirim Ve Boşaltım Sistemi, canlılar hayatını sürdürebilmek için protein, yağ, karbonhidrat, su ve mineral gibi çeşitli maddelere gereksinim duyar. ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yağların Sindirimi
Nişastanın Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi
Sindirim Hastalıkları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024