Fiziksel ve Kimyasal Sindirim
Fiziksel ve Kimyasal Sindirim, İnsan vücudu normal şartlarda tüketilen besinleri iki farklı şekilde sindirir. Bunlara mekanik (Fiziksel) ve kimyasal sindirim denir.
Fiziksel (Mekanik) sindirim nedir?
Mekanik sindirim halk arasında fiziksel sindirim olarak da bilinir. Tüketilmekte olan besinlerin öğütülerek küçük parçalar haline getirilmesine mekanik sindirim denir.
Kimya bilimi içerisindeki fiziksel değişimden de anlaşılabileceği gibi mekanik sindirim durumunda da besinlerin kimyasal yapısı değil fiziksel olarak değişimleri gerçekleşir.
Fiziksel sindirimde besinler mide içerisinde daha kolay sindirilebilmesi için küçük parçalar haline getirilirler. Bu sindirim türü ağızda ve ince bağırsak içerisinde meydana gelir. Ağız içerisinde besinler dişler yardımı ile küçük parçalar haline getirilirken ince bağırsakta safra salgısı ile çok küçük moleküller haline getirilirler. Örneğin vücuda alınan yağ safra salgısı ile yağ taneciklerine dönüşür.
Fiziksel sindirim ağız içerisinde, midede ve ince bağırsakta gerçekleşir. Bu durumlar: - Ağız içerisinde dişler yardımı ile besinlerin parçalanması,
- Midede gerçekleşen kasılma ve gevşeme hareketleri ile besinlerin bulamaç haline getirilmesi,
- İnce bağırsak içerisindeki safra salgısı sayesinde büyük yağ moleküllerinin, küçük yağ taneciklerine dönüştürülmesi olarak sıralanabilir.
Kimyasal sindirim nedir?
Kimyasal sindirim tüketilen besinlerin yapı taşlarına ayrılması işidir.
Kimyasal yapıda gerçekleşen sindirim söz konusudur. Örnek verecek olursak, bazı besinlerin yapısında bolca nişasta bulunur. Yapılan sindirim işleminde, nişasta onu oluşturan glikoz taneciklerine dönüşüyor ise bu bir kimyasal sindirim durumudur. Kimyasal değişim enzimler yardımı ile yapılır.
Kimyasal sindirim durumu ağız içerisinde, mide ve bağırsakta, pankreas ve karaciğerde oluşur. Bunlar da: - Ağızda: Karbonhidratların sindirilmesi başlar-Tükürük içerisindeki enzimlerin yardımı ile.
- Midede: Proteinlerin sindirilmesi-Mide öz suyunun ve mide enzimlerinin yardımı ile.
- İnce bağırsakta: Karbonhidrat, yağ ve protein üçlüsünün sindirilmesi - pankreas öz suyunun yardımıyla
Ağız içerisinde besinler, dişler ve dil tarafından fiziksel bir şekilde parçalanırken, tükürükler tarafından kimyasal yapı olarak bir seviyede parçalanır. Daha sonra bu besin peristaltizm ile yemek borusundan mideye geçiş yapar. Mide içerisinde de parçalanmaya devam eder. Burada büyük yiyecek parçaları daha küçük parçalara ayrılır, yani büyük oranda bir mekanik sindirim vardır. Bunun yanı sıra, az miktarda bir kimyasal işlem de görür, özellikle de proteinler mide içerisindeki enzimlerin yardımıyla kimyasal bir şekilde parçalanmaya başlar. Besin daha sonra ince bağırsağa girer ki burada bakteriler ve enzimler yardımı ile parçalanma işlemi meydana gelmektedir ve yararlı olan partiküller kana karıştırılır. Kalan partiküller ise dışkı biçiminde vücuttan atılır.
Fiziksel ve kimyasal sindirim arasındaki Fark- Mekanik sindirim sırasında besinler yapısal bir değişime uğramaz, kimyasal sindirim sırasında ise gerçekleşir.
- Kimyasal sindirim enzimler yardımı ile gerçekleşir, mekanik sindirimde enzimler yoktur.
19.01.2024 18:54:27
Fiziksel ve Kimyasal Sindirim ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|