Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratların birçoğu vücuda glikojen, nişasta ve komplex şekerler şeklinde girer. Bu bileşikler, glikoz gibi çok basit şekerlerden oluşur. Nişasta ve glikojen birçok glikoz moleküllerinin birbirine bağlanmasıyla meydana gelen çok büyük moleküllerdir. Çay şekeri olan sakkaroz kompleks bir şekerdir. Sakkaroz moleküllü iki adet altı-karbonlu şeker molekülünün birbirine bağlanmasından meydana gelir.

Besin olarak hayvan vücuduna giren enerji kaynaklarının başında karbonhidratlar gelmektedir. Karbonhidratların içeriğinde bulunan enerji, nişasta ve kompleks şekerin glikoza parçalanması sonucu hücreler tarafından aktif hale gelir. Karbonhidratların sindirimi, sindirim sisteminin iki bölgesinde, ağız ve ince bağırsakta olur.

Karbonhidratların sindirimi, tükürükteki bir enzimin etkisiyle başlar. Bu enzim amilazdır. Amilaz nişastayı oldukça etkilemektedir. Amilazın içerisinde olduğu enzim grubuna karbonhidraz denir. Amilaz nişasta molekülündeki birbirine olan bağları parçalar ve bu parçalanma sonucu meydana gelen maddelere tükürüğün su moleküllerini etkiler.
Enzim bölgenin asit veya baz (PH) konsantrasyonuna göre oldukça etkili olur. Tükrükteki amilaz yalnız bazik ortamda etkilidir. Mide öz suyu tüm yiyecekleri parçalar ve çok asitlidir. Amilazın faaliyeti asitli ortamda durduğu için, midede nişastanın sindirimi yapılmaz.

Karbonhidratların sindirimi ince bağırsakta tamamlanır.
Amilaz enzimiyle meydana gelen maltoz hemen sonra ince bağırsakta özel bir enzimle glikoza parçalanır. Ağızda parçalanan nişasta pankreastan gelen amilazın etkisiyle ince bağırsakta sindirilmektedir. Karbonhidratların sindiriminin çoğunda son ürün glikozdur. Glikoz şekeri hücrelerin solunumunda kullanılır. Bazı karbonhidratlar sindirim sisteminde, sindirme işleminde beş karbon atomuna sahip şekerler meydana gelir.

Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Besin ağızda çiğnenirken tükrükteki amilaz enzimi, glikojen ve nişasta molekülündeki bağları koparır. Onları daha küçük parçalara ve maltoza ayırır. Karbonhidratlar midede hiçbir kimyasal değişime uğramadan oniki parmak bağırsağına kadar gelir. Besin bağırsağa girdiğinde, bağırsak hücrelerinden pankreası uyaran bir hormon salgılanır. Bu hormon, pankreastan öz suların salgılanmasını sağlamaktadır. Pankreas öz sularındaki enzimler (Amilaz) ağızda tamamen parçalanmayan karbonhidratları disakkaritlere (Maltoza) kadar parçalar.

Disakkaritlerin sindirimini sağlayan enzimler bağırsak öz suyunda bulunmaktadır. Bu enzimler (Maltaz, sükraz ve laktaz) ise disakkaritleri monosakkaritlere parçalar. Böylece karbonhidratların sindirimi bağırsaklarda tamamlanmış olur. İnsanda selüloz sindirici enzim üretilmediği için selüloz kalın bağırsaklardan dışkı olarak vücuttan dışarı atılır.
19.01.2024 10:47:22
Karbonhidratların Sindirimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karbonhidratların Sindirimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Karbonhidratların Sindirimi"
çok yardımcı oldu saolun
sümeyye . 26.09.2017

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, İlk olarak ağızda başlar ve arkasından da midede devam eder. Ancak ağız ve midede oluşan yağ sindirimi çok az olduğundan ve kısa sürdüğün...
Devamını Oku

Nişastanın Sindirimi

Nişasta Sindirimi, nişasta, suda çözünmeyen ve kompleks bir yapıya sahip olan karbonhidratlar arasında yer alır. Bitkilerde fazladan alınan glikozun depo edi...
Devamını Oku

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin sindirimi peptid bağlarının hidrolitik olarak parçalanması ve amino asitlere kadar ayrışması olayıdır. Proteinlerin emilmesi için amino asitlere...
Devamını Oku

Sindirim Hastalıkları

Sindirim hastalıkları, insanlarda hemen hemen her yaşta görülebilecek bir problemdir. Yeni doğmuş bir bebekte bile ishal ya da kabızlık gibi farklı sindirim ...
Devamını Oku

Sindirime Yardımcı Organlar

Sindirime Yardımcı Organlar; besin maddelerinin içeriğinde olan karbonhidrat maddelere göre protein, yağ, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılmıştır...
Devamını Oku

Selüloz Sindirimi

Selüloz sindirimi, hayvanlarda özelikle de otçul beslenen hayvanlarda oluşan bir indirim sistemidir. Bu selüloz sindirimi otçul hayvanlarda geviş geti...
Devamını Oku

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim, İnsan vücudu normal şartlarda tüketilen besinleri iki farklı şekilde sindirir. Bunlara mekanik (Fiziksel) ve kimyasal sindirim...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim Sistemi Görevleri: sindirim sistemi gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan organ sistemidir. Si...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi İlaçları

Sindirim Sistemi İlaçları: Mide, bağırsak kanalını etkileyen ilaçlara sindirim sistemi ilaçları denir. Sindirim sistemini etkileyen ilaçlar kullanım amaçları...
Devamını Oku

İneklerde Sindirim Sistemi

İneklerde sindirim sistemi, insanlarınkinden çok farklı işleyen bir yapıya sahiptir. Mesela mideleri 4 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; işkembe, börkenek, kırk...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ağızdan başlayarak, kalın bağırsaklara kadar giden bir mekanizmadır. Sindirime ağız, yutak, mide, yemek borus...
Devamını Oku

Boşaltım ve Sindirim Sistemi

Canlıların Boşaltım ve Sindirim Sistemi yapıları birbiri ile bağıntılı olarak işleyen en temel yapılardır. Bu iki sistem sayesinde kişi dış çevreden almış ol...
Devamını Oku

Sindirim Kanalı

Sindirim Kanalı, Sindirimle görevli olan, ağız, yutak (Farinks), yemek borusu (Özafagus), mide (Gaster), ince bağırsak (12 parmak bağırsağı, boş bağırsa...
Devamını Oku

Bebeklerde Sindirim Sistemi

Bebeklerde sindirim sistemi, bebeklerde anne sütü en iyi ve faydalı besindir. Sağlık bakımından oldukça yararı olan anne sütü bebeğiniz için 2 yaşına kadar v...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Sindirim sistemi yapısı itibari ile oldukça geniş kapsamlı bir olay olup organların birbirleri ile olan ilişkiler sebebi ile bir sistem...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kanseri

Sindirim sistemi kanseri, mide ve bağırsakta görülmektedir. Tüketmiş olduğumuz gıdalar mideye geçer orada sindirilme işlemi görür. Sindirilen gıdalar iki saa...
Devamını Oku

Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Sindirim ve Boşaltım Sistemi, canlılar hayatını sürdürebilmek için protein, yağ, karbonhidrat, su ve mineral gibi çeşitli maddelere gereksinim duyar. İn...
Devamını Oku

Bitkilerde Sindirim

Bitkilerde Sindirim, Sindirim Sisteminin işleyişi esnasında meydana gelen farklılıklar canlıdan canlıya değişiklik göstermektedir. Örneğin bir hayvan ca...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, yiyeceklerin öğütülüp vücut için gerekli parçalara ayrılmasından, atık hale gelmesine kadar geçen yolun elemanlarıdır. Sindiri...
Devamını Oku

Sindirim Bozukluğu

Sindirim bozukluğu, günümüzde herkesin sık sık karşılaştığı problemlerden biridir. Bu rahatsızlık, insan yaşamında çok kısa bir süre etkili olsa bile bu süre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yağların Sindirimi
Nişastanın Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi
Sindirim Hastalıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024