Kimyasal Sindirim

Kimyasal sindirim, sindirim fiziksel ve kimyasal sindirim şeklinde gerçekleşir. Büyük parçalar halinde alınan besinler ağızda dişlerle fiziksel sindirime tabi tutulur. Burada tükürük salgısıyla başlayan kimyasal sindirim, sistemin diğer bölümlerinde kimyasal sindirime devam eder. Kimyasal sindirimde hormon kontrolündeki enzimlerin etkisi vardır.
Bu tür sindirim hidroliz reaksiyon olduğundan, enzimlerle beraber su kullanılır. Sonuçta oluşan besin monomerleri emilim yoluyla hücrelere gider. Mineral ve vitaminlerde sindirilmeden kana geçer.

Kimyasal sindirim tablosu


Karbonhidrat sindirimi: Karbonhidrat canlılar açısından enerji vericidir. Polisakkarit ya da disakkarit şeklinde alındığında, sindirilir ve monosakkaritlere dönüştürülür. Polisakkaritler ilk aşamada disaakkaritlere ardından monosakkaritlere ayrılır. Karbonhidratlar fruktoz, galaktoz ve glikoz gibi monosakkaritlere dönüştüğünde emilirler. Sindirimleri ilk önce ağızda tükürük salgısındaki amilaz enzimiyle başlar. Önce pişmiş nişasta ve glikojene etki eden enzim bunları maltoz ve dekstrinlere ayrıştırır. Tükürük salgısı nötre oldukça yakın asidik salgıdır ve ağızdaki amilaz enziminin aktifleşmesini sağlar.

Nişasta + Su ---Amilaz-----> Maltoz + Dekstrin
Yemek borusundan geçerek mideye ulaşan karbonhidratlar burada kimyasal sindirime uğramaz. Midedeki HCI nedeniyle ortam asidik olduğundan, karbonhidratların sindiriminde gerekli enzimler burada işlev yapamaz.
Bunun yanında midede karbonhidrat sindiriminde gerekli enzim salgısı da olmaz. Asitli olan besin karışımı buradan ince bağırsağa giderken on iki parmak bağırsağının kana salgıladığı sekretin hormonu da pankreası uyarır. Pankreas bezinin wirsung kanalıyla on iki parmak bağırsağına gönderdiği pankreas özsuyunda bulunan amilaz enzimi ağızdaki gibi glikojen ve nişastayı maltoz ve dekstrinlere ayrıştırır.

Nişasta + Su ---Amilaz-----> Maltoz + Dekstrin.

Disakkaritlerin sindirimini sağlayan enzimlerde ince bağırsakta üretilir. Ağız ve ince bağırsakta sindirilen polisakkaritlerin sonucunda meydana gelen maltoz ve disakkaritler, ince bağırsağa ulaştığında monosakkaritlere parçalanır.

Maltoz + Su ----------> Glikoz + Glikoz.

Sükroz + Su ----------> Glikoz + Fruktoz.

Laktoz + Su ----------> Glikozla + Galaktoz şeklinde gerçekleşir.

Protein sindirimi


Vücutta yapım ve onarım için kullanılan proteinler, aynı zamanda enerji verici olarak da değerlendirilir. Kimyasal sindirim proteinler için ağızda başlar. Bunun devamında midede süren kimyasal sindirim, ince bağırsakta sürdürülür. Ağızdan yemek borusuna oradan mideye geçen besinler midede pilor bölgesinde bulunan bazı bezleri uyarır. Bezlerden salgılanan gastrin hormonu da kan yoluyla diğer bezleri uyarır. Bezlerden mide boşluğuna salgılanan mide özsuyu enzimleri burada protein sindiriminin başlamasını sağlar. Mide özsuyu içinde HCI, pepsinojen, süt çocuklarında renin denen lap enzimi olur. Bunun yanında mide duvarının hidrolik asit ve enzimlerden korunmasını sağlayan mukus salgısı da gastrin hormonunun sayesinde daha fazla salgılanır.

Pepsinojen enzimi aktif değildir. Bu nedenle önce HCI sayesinde aktif enzime dönüştürülür. Böylece pepsin proteinleri pepton denilen parçacıklara ayrıştırır.

Pepsinojen + HCI ---------> Pepsin (Aktif enzim)
Protein + Su ---Pepsin-----> Polipeptit (Pepton)
Süt çocuklarında protein sindirimi midede önce lap enzimiyle, sütte bulunan proteinler kazeine dönüştürülür. Ardından pepsin kazeinlerin amino asitlere ve polipeptitlere ayrıştırır.

Süt Proteinleri ---Lap------> Kazein + Su.

Kazein ---Pepsin-----> Polipeptit + Aminoasit.

Bu aşamalardan sonra midede bulunan besinler kimus denen bulamaç halinde ince bağırsağa geçer ve bu sırada ince bağırsağın salgıladığı sekretin hormonu da pankreas bezini uyarır. Protein sindirimini pankreas özsuyunda bulunan tripsinojen ve kimoptripsinojen sürdürür. Bu maddeler ince bağırsaktan salgılanan entekrokinaz enzimiyle aktif tripsine ve kimoptripsine dönüştürülerek, mideden gelen polipeptitler dipeptitlere parçalanır.

Tripsinojen (Pasif Enzim) + Enterokinaz ----------> Tripsin.

Polipeptit + Su ---Tripsin---> Dipeptit + Aminoasit.

Dipeptitler tekrar ince bağırsak tarafından salgılanan erepsin enzimiyle aminoasitlere dönüştürülür.

Peptit + Su ---Erepsin----> Aminoasit.

Proteinlerin kimyasal sindirimi sonucunda oluşan aminoasitle, ince bağırsak yüzeyindeki villuslar aracılığıyla emilerek kanla karaciğere ve oradan hücrelere ulaşır.

Yağ sindirimi


Katı veya sıvı olarak sindirime giren yağlar yapı ve enerji verici olarak kullanılır. Yağlar için kimyasal sindirim ince bağırsakta başlamakta ve burada tamamlanmaktadır. Mideden ince bağırsağa geçen besin karışımının bu geçişi sırasında on iki parmak bağırsağından kolesistokin ve sekretin hormonları salgılanır. Sekretin hormonunun uyarımıyla pankreastan yağ sindirimi için lipaz enzimi üretilir. Kolesistokin hormonu da kanla karaciğeri uyarır ve on iki parmak bağırsağına safra salgılanmasını sağlar. Safra yağları küçük parçalara ayrıştırır. Böylece yağ moleküllerinin yüzeyi genişler ve lipaz enzimi etkin hale getirilir. Lipaz suyla beraber yağları yağ asidi ve gliserole parçalar.

Yağ + Safra -----------> Küçük yağ tanecikleri.

Yağ tanecikleri + Su ----Lipaz-----> Yağ asitleri + Gliserol.

Yağların kimyasal sindirimi sonucunda monomerler oluşur ve ince bağırsaktaki villus lenf kılcallarıyla emilerek kan dolaşımına girer.
19.01.2024 01:34:37
Kimyasal Sindirim ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kimyasal Sindirim Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kimyasal Sindirim"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, İlk olarak ağızda başlar ve arkasından da midede devam eder. Ancak ağız ve midede oluşan yağ sindirimi çok az olduğundan ve kısa sürdüğün...
Devamını Oku

Nişastanın Sindirimi

Nişasta Sindirimi, nişasta, suda çözünmeyen ve kompleks bir yapıya sahip olan karbonhidratlar arasında yer alır. Bitkilerde fazladan alınan glikozun depo edi...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratların birçoğu vücuda glikojen, nişasta ve komplex şekerler şeklinde girer. Bu bileşikler, glikoz gibi çok basit...
Devamını Oku

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin sindirimi peptid bağlarının hidrolitik olarak parçalanması ve amino asitlere kadar ayrışması olayıdır. Proteinlerin emilmesi için amino asitlere...
Devamını Oku

Sindirim Hastalıkları

Sindirim hastalıkları, insanlarda hemen hemen her yaşta görülebilecek bir problemdir. Yeni doğmuş bir bebekte bile ishal ya da kabızlık gibi farklı sindirim ...
Devamını Oku

Sindirime Yardımcı Organlar

Sindirime Yardımcı Organlar; besin maddelerinin içeriğinde olan karbonhidrat maddelere göre protein, yağ, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılmıştır...
Devamını Oku

Selüloz Sindirimi

Selüloz sindirimi, hayvanlarda özelikle de otçul beslenen hayvanlarda oluşan bir indirim sistemidir. Bu selüloz sindirimi otçul hayvanlarda geviş geti...
Devamını Oku

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim, İnsan vücudu normal şartlarda tüketilen besinleri iki farklı şekilde sindirir. Bunlara mekanik (Fiziksel) ve kimyasal sindirim...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim Sistemi Görevleri: sindirim sistemi gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan organ sistemidir. Si...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi İlaçları

Sindirim Sistemi İlaçları: Mide, bağırsak kanalını etkileyen ilaçlara sindirim sistemi ilaçları denir. Sindirim sistemini etkileyen ilaçlar kullanım amaçları...
Devamını Oku

İneklerde Sindirim Sistemi

İneklerde sindirim sistemi, insanlarınkinden çok farklı işleyen bir yapıya sahiptir. Mesela mideleri 4 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; işkembe, börkenek, kırk...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ağızdan başlayarak, kalın bağırsaklara kadar giden bir mekanizmadır. Sindirime ağız, yutak, mide, yemek borus...
Devamını Oku

Boşaltım ve Sindirim Sistemi

Canlıların Boşaltım ve Sindirim Sistemi yapıları birbiri ile bağıntılı olarak işleyen en temel yapılardır. Bu iki sistem sayesinde kişi dış çevreden almış ol...
Devamını Oku

Sindirim Kanalı

Sindirim Kanalı, Sindirimle görevli olan, ağız, yutak (Farinks), yemek borusu (Özafagus), mide (Gaster), ince bağırsak (12 parmak bağırsağı, boş bağırsa...
Devamını Oku

Bebeklerde Sindirim Sistemi

Bebeklerde sindirim sistemi, bebeklerde anne sütü en iyi ve faydalı besindir. Sağlık bakımından oldukça yararı olan anne sütü bebeğiniz için 2 yaşına kadar v...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Sindirim sistemi yapısı itibari ile oldukça geniş kapsamlı bir olay olup organların birbirleri ile olan ilişkiler sebebi ile bir sistem...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kanseri

Sindirim sistemi kanseri, mide ve bağırsakta görülmektedir. Tüketmiş olduğumuz gıdalar mideye geçer orada sindirilme işlemi görür. Sindirilen gıdalar iki saa...
Devamını Oku

Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Sindirim ve Boşaltım Sistemi, canlılar hayatını sürdürebilmek için protein, yağ, karbonhidrat, su ve mineral gibi çeşitli maddelere gereksinim duyar. İn...
Devamını Oku

Bitkilerde Sindirim

Bitkilerde Sindirim, Sindirim Sisteminin işleyişi esnasında meydana gelen farklılıklar canlıdan canlıya değişiklik göstermektedir. Örneğin bir hayvan ca...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, yiyeceklerin öğütülüp vücut için gerekli parçalara ayrılmasından, atık hale gelmesine kadar geçen yolun elemanlarıdır. Sindiri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yağların Sindirimi
Nişastanın Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi
Sindirim Hastalıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2024