Sindirim Sistemi Sağlığı
Sindirim sistemi sağlığı, bugün insanoğlunun geçirdiği ve geçirmekte olduğu birçok hastalıkla ilintilidir. Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam açısından vücudun sindirim sisteminin sağlığı ve iyi çalışması ciddi önem taşır.
Yediğimiz besinler vücudumuzun enerji üretmesini, büyüme gelişimin sağlanmasını, yıpranan hücrelerin onarılmasını ve metabolizmanın düzenlenmesini sağlamak için yaklaşık 70 trilyon hücreye girebilmesi gerekir.
Karbonhidrat, protein, yağ gibi büyük moleküllü gıdaların yapı taşlarına bölünerek hücre zarından geçebilmesi olayına sindirim denir. Sindirim olayı gerçekleşirken enzim adı verilen kimyasal maddeler kullanır ve su harcanır. Sindirim sistemi ise sindirim organları, sindirime yardım eden organlar ve sindirim sistemi bezlerinden oluşur. Daha sağlıklı yaşamak düzenli ve dengeli beslenmek bizim elimizdedir. Yanlış beslenme sindirim sistemi sağlığını bozar. Sindirim sistemi sağlığını korumak, sindirimden kaynaklanan ve bunun sebep olduğu hastalıklara yakalanmamak için çok önemlidir.
Sindirim sistemi sağlığı için aşağıdaki neler yapabileceğimizi görelim- Yemeklerden tam doymadan kalkmalıyız. Sindirim sistemimizi yoracak kadar yememeliyiz. Yemek yerken lokmaları iyice çiğnemeli ve yavaş yemeliyiz. Beynimize giden açlık sinyali kontrol merkezi yeme süresi ile yakından ilgilidir. Yemeği yavaş yersek eğer 20 dk. İçerisinde doygunluk hissi oluşacaktır.
- İyi bir sindirim ağızda başlar bu yüzden mutlaka dişlerimize önem vermeliyiz.
Diş hijyenini sağlamalı ve diş hekimi muayenelerini aksatmamalıyız.
- Öğünleri aceleye getirilmemeli, sakin ve rahat bir yerlerde yemek yenilmelidir.
- Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekleri yemekten kaçınmalıyız.
- Yemek yedikten sonra ağır hareketler veya banyo yapmamalıyız. En az 1 saat yorucu işlerden kaçınmalıyız.
- Yemek yemeye çiğ salata ya da meyve ile başlamalıyız. Eti çok fazla tüketmemeli genellikle balık ve sebze yemeyi tercih etmeliyiz. Aşırı acı, yağlı, fazla tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketmemeliyiz. Et ve süt ürünlerini çiğ olarak yememeliyiz. Dana, tevuk eti ızgara yerine güveçte pişirilmelidir.
- Asitli, kafeinli içeceklerden mümkünse uzak durmalıyız.
- Yemeğimizi yerken veya yemek yedikten sonra aşırı derecede su tüketmemeliyiz. Yedikten sonra 15-20 dk. Dinlenmeliyiz.
- Düzenlik doktor kontrolünden geçmeliyiz.
- Vücuda alınan gıdaların temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka ellerimizi yıkamalıyız. Çürük ve bozulmuş gıdalara dikkat etmeliyiz. Çünkü birçok hastalık su ve besinler yoluyla bulaşır. Tifo, dizanteri, ishal, kabızlık, kolera, ülser ve sarılık sindirim sisteminin sağlığının bozulduğu hastalıklardır.
- Beslenme saatleri düzenli olmalı yani hep aynı saatlerde yemek yemeye özen gösterilmelidir.
- Etler iyi pişirilmeden yenmemeli, yemekler aşırı tuzlu olmamalı, lifli gıdalar tercih edilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve suyu ihtiyacımızı karşılayacak oranda ve birlikte almalıyız.
- Alkollü içkilerden uzak durulmalıdır. Alkol vücudun en büyük düşmanıdır. İçerisinde kimyasal maddeler içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu, boza, şalgam suyu, ayran, meyan şerbeti v. B. İçecekleri içmeliyiz.
- Düzenli spor yapmalıyız. Bağırsakların çalışması için spor çok önemlidir. Spor yaprak hem fir kalır hem de sindirim sistemimizi rahatlatırız. Tüm hastalıkların başı olan sigaradan mutlak suretle uzak durmalıyız.
- Elma, armut, şeftali, salatalık gibi posalı yiyecekleri bolca tüketmeli meyvelerin kabuğunu soymamalıyız.
- Kepek oranı buğdaydaki doğal kepek oranıyla aynı olan kepekli ekmeği beyaz ekmeğe tercih etmeliyiz. Ancak ekmekteki kepeğin fazla olmamasını dikkat etmeliyiz çünkü fazla kepek bağırsaktaki demir emilimini azalttığı için bi süre sonra kansızlığa neden olabilir.
- Hepimizin yemekten sonra yemeğin üstüne içmeyi çok sevdiğimiz çay maalesef yemekten hemen sonra içilirse aldığımız besinlerin vitaminlerini ve özelikle demirin emilimini azaltıyor ki bu da ileride kansızlığa yol açacaktır. Bu yüzden yemek yedikten 45 dk. Kadar geçmesini bekledikten sonra çayımızı içmeliyiz.
- Yemeklerde kullanacağımız yağda çok önemlidir. Mümkünse zeytinyağı, tereyağı, Ayçiçek yağı gibi doğal yağları tercih etmeliyiz.
- Stres ve sıkıntılardan uzak durmalıyız. Çünkü stres midede fazla asidin salgılanmasına neden olur bu yüzden bizi mutlu edecek aktiviteler bularak stressiz bir yaşam sağlamalıyız.
- Sigaradan uzak durmalıyız. Sigaranın tüm kötülüklerin anası olduğunu unutmayalım.
- Sindirim sistemine yardımcı olmak ve kabızlığı önlemek için yemek aralarında bol bol su içmeliyiz. Günde 2-2,5 litre su içmek iyi bir sindirim sistemine sahip olmanıza fayda sağlayacaktır. Yapılan bir araştırmaya göre sabah uyandığında aç karnına bir bardak su içenlerin daha sağlıklı bir sindirim sistemi sahip olduğu söyleniyor.
- Doğal yöntemlerle beslenmiş hayvanların eti tercih etmeliyiz. Günlük sütten yapılmış yoğurt ve kefir tercih edilmeliyiz.
- Çok sık olmamakla birlikte arada bir tarçınlı boza yemekten sonra tüketebiliriz.
- Tiroit hormonları ve idrar pH ını kontrol ettirmeliyiz.
- Hastalıklara yakalanır yakalanmaz gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız.
- Kızartılmış yiyeceklerden uzak durmalıyız.
- Yediğimiz yiyeceklerde probiyotiklere yer vermeliyiz. Probiyotikler bağışıklığımızı güçlendirir ve besin emilimine yardımcı olur.
Sağlıklı bir yaşam için sindirim sistemi sağlığı ciddiye alınmalı ve mutlaka doktor kontrolünden geçmeliyiz.
16.01.2024 11:59:00
Sindirim Sistemi Sağlığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Sindirim Sistemi Sağlığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|