Sindirim Sisteminde Emilim

Sindirim Sisteminde Emilim, Yaşayan canlı ceşitliliğine bakıldığında omurgalı canlılar içinde en gelişmiş sindirim sisteminin memeliler ve kuşlarda olduğu görülür. İnsan sindirim sisteminde emilim ağız ile başlar yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs olarak sonlanır. Bunların yanında yutak, tükürük bezleri, pankreas ve karaciğer sindirime yardımcı olan diğer organlardır.

Sindirimde emilim ağız ile başlar vücut içine ağızdan alınan besin dişler aşağı yukarı hareketi ile parçalanır, çiğnenir ve öğütülür. Ağız da çiğnenen besinlerden elde edilen tat dil sayesinde elde edilir. Dil çiğneme esnasında besinlerin uygun dişlere yönlenmesini sağlar. Çizgili kaslardan oluşan dilimiz lokma parçalarının oluşmasına da yardım eder. Dilde bulunan sinirler vasıtası ile besin tadı beyne iletilir ve ilk emilim gerçekleşmiş olur. Devamında besinler emniyet kilidi olan yutağa gelir. Yutakta tad alma durumu söz konusu değildir. Besinler yutaktan yemek borusuna oradan da mideye inerek kimyasal ve mekanik sindirim emilimi başlar.

Sindirim sistemi içinden geçen enzim ve suyun etkisi ile şekerin (Karbonhidrat), protein ve yağların; glikozlara, aminoasitlere ve yağ asitlerine dönüştürülerek hücre duvarından geçebilecek kadar küçük moleküllere (Monomer) dönüştürme süreci mide, ince bağırsak ve kalın bağırsağın uyumlu çalışması ile elde edilir.

Mide, Mide iç duvarında iki katlı mukaza tabakası bulunur.
Mukozanın hemen altında çoğunluğu dikine olan düz kaslar bulunur. Midenin dış yüzeyinde bağ doku bulunur. Bağ dokunun üzeri karın zarı (Periton) ile kapatılmıştır. Periton tarafından salgılanan sıvı sayesinde iç organlar birbirlerine sürterek zarar vermeleri engellenir.

Midenin kontrolü Gastrin hormonu ve vagus siniri tarafından sağlanır. Besinler daha ağza girmeden dışarıda iken vagus siniri mideyi uyararak gastrin hormonu salgılanmaya başlanır. Bu durum ağız sulanması ve değişik mide kasılmalarını beraberinde getirir. Öyle ki besinin görülmesi fakat yenilmemesi, mide asitlerinden dolayı midenin bulanmasına neden olur.

Midede sindirim emilimi, midenin besinleri ezmesi ile başlar. Bu arada gastrin asidi salgısı, pepsinojen enzimi ve hidroklorür asit salgısı devam eder. Hidroklorür asit tuz ruhu özelliğinde bir asittir. Deriye temas ettiğinde yakıcı bir özelliği vardır. Mide mukazası bu asitlerin mide duvarına zarar vermesini önler. Süt çocuklarının midesinde ayrıca lap enzimi de salgılanır. Midede salgılanan pepsinojen ve Hidroklorür asidin birleşmesiyle kullanılır protein elde etmek için kullanılan pepsin enzimi elde edilir. Bu reaksiyon kimyasal bir süreçtir. Midede oluşan sindirim tam emilim sağlamaz. Bunun için bulamaç kıvamında besinler ince bağırsağa geçer.

İnce Bağırsak, Yetişkin bir insanda ince bağırsağın uzunluğu 7,5 metredir. Mide ile kalınbağırsak arasında bulunan bu organımız, kıvrımlı bir hortumu andırır. Oniki parmak bağırsağı, orta boşluk ve kıvrımlık bağırsak olmak üzere üç bölümden oluşur. Sindirim emiliminin en önemli bölümüdür. Dış yüzeyinde örgü bağ doku, ortasında ince kas yapısı ve iç duvarında epitel doku bulunur. Ayrıca bağırsakların diğer organlara sürtmesini önleyen periton zarı bulunur.

İnce bağırsak içinde bulunan epitel doku mikrovillus ve villus adı verilen kıvrımlı ve emilim yüzeyi artırıcı özelliğe sahiptir. İnce bağırsağın emilim sağlaması için çeşitli hormonlar salgılanır. İlk hormonlar oniki parmak bağırsağında salgılanır. Bunlardan;

Kolesistokinin hormonu, sekretin hormonu ve enterogastrin; pankreastan ince bağırsak içine alınır. Ortamın bazik (Tuzlu) olması sağlanır. Ayrıca bu hormon karaciğerden safra salgılanmasını sağlar, gaz açığa çıkartır. Proteinlerin kılcal damarlara iletilerek emilim sağlanır.

Kalın bağırsak, Emilimin gerçekleştiği son yer olan kalın bağırsak dışında bağ dokusu, içinde epidel doku ve ortasında kas dokusu olan 1,5 m. Uzunluğunda ve 6-7 cm. Çapındadır. İnce bağırsak gibi kıvrımlara sahip değildir. İnce bağırsakta emilemeyen enzimler son olarak kalın bağırsakta emilir ve sindirim sisteminde emilim süreci tamamlanır.
16.01.2024 01:57:37
Sindirim Sisteminde Emilim ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sindirim Sisteminde Emilim Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sindirim Sisteminde Emilim"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, İlk olarak ağızda başlar ve arkasından da midede devam eder. Ancak ağız ve midede oluşan yağ sindirimi çok az olduğundan ve kısa sürdüğün...
Devamını Oku

Nişastanın Sindirimi

Nişasta Sindirimi, nişasta, suda çözünmeyen ve kompleks bir yapıya sahip olan karbonhidratlar arasında yer alır. Bitkilerde fazladan alınan glikozun depo edi...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratların birçoğu vücuda glikojen, nişasta ve komplex şekerler şeklinde girer. Bu bileşikler, glikoz gibi çok basit...
Devamını Oku

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin sindirimi peptid bağlarının hidrolitik olarak parçalanması ve amino asitlere kadar ayrışması olayıdır. Proteinlerin emilmesi için amino asitlere...
Devamını Oku

Sindirim Hastalıkları

Sindirim hastalıkları, insanlarda hemen hemen her yaşta görülebilecek bir problemdir. Yeni doğmuş bir bebekte bile ishal ya da kabızlık gibi farklı sindirim ...
Devamını Oku

Sindirime Yardımcı Organlar

Sindirime Yardımcı Organlar; besin maddelerinin içeriğinde olan karbonhidrat maddelere göre protein, yağ, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılmıştır...
Devamını Oku

Selüloz Sindirimi

Selüloz sindirimi, hayvanlarda özelikle de otçul beslenen hayvanlarda oluşan bir indirim sistemidir. Bu selüloz sindirimi otçul hayvanlarda geviş geti...
Devamını Oku

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim, İnsan vücudu normal şartlarda tüketilen besinleri iki farklı şekilde sindirir. Bunlara mekanik (Fiziksel) ve kimyasal sindirim...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim Sistemi Görevleri: sindirim sistemi gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan organ sistemidir. Si...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi İlaçları

Sindirim Sistemi İlaçları: Mide, bağırsak kanalını etkileyen ilaçlara sindirim sistemi ilaçları denir. Sindirim sistemini etkileyen ilaçlar kullanım amaçları...
Devamını Oku

İneklerde Sindirim Sistemi

İneklerde sindirim sistemi, insanlarınkinden çok farklı işleyen bir yapıya sahiptir. Mesela mideleri 4 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; işkembe, börkenek, kırk...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ağızdan başlayarak, kalın bağırsaklara kadar giden bir mekanizmadır. Sindirime ağız, yutak, mide, yemek borus...
Devamını Oku

Boşaltım ve Sindirim Sistemi

Canlıların Boşaltım ve Sindirim Sistemi yapıları birbiri ile bağıntılı olarak işleyen en temel yapılardır. Bu iki sistem sayesinde kişi dış çevreden almış ol...
Devamını Oku

Sindirim Kanalı

Sindirim Kanalı, Sindirimle görevli olan, ağız, yutak (Farinks), yemek borusu (Özafagus), mide (Gaster), ince bağırsak (12 parmak bağırsağı, boş bağırsa...
Devamını Oku

Bebeklerde Sindirim Sistemi

Bebeklerde sindirim sistemi, bebeklerde anne sütü en iyi ve faydalı besindir. Sağlık bakımından oldukça yararı olan anne sütü bebeğiniz için 2 yaşına kadar v...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Sindirim sistemi yapısı itibari ile oldukça geniş kapsamlı bir olay olup organların birbirleri ile olan ilişkiler sebebi ile bir sistem...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kanseri

Sindirim sistemi kanseri, mide ve bağırsakta görülmektedir. Tüketmiş olduğumuz gıdalar mideye geçer orada sindirilme işlemi görür. Sindirilen gıdalar iki saa...
Devamını Oku

Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Sindirim ve Boşaltım Sistemi, canlılar hayatını sürdürebilmek için protein, yağ, karbonhidrat, su ve mineral gibi çeşitli maddelere gereksinim duyar. İn...
Devamını Oku

Bitkilerde Sindirim

Bitkilerde Sindirim, Sindirim Sisteminin işleyişi esnasında meydana gelen farklılıklar canlıdan canlıya değişiklik göstermektedir. Örneğin bir hayvan ca...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, yiyeceklerin öğütülüp vücut için gerekli parçalara ayrılmasından, atık hale gelmesine kadar geçen yolun elemanlarıdır. Sindiri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yağların Sindirimi
Nişastanın Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi
Sindirim Hastalıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024